Поки що не доросли. Чому бізнесу не легше від поліпшення позицій України у рейтингах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Поки що не доросли. Чому бізнесу не легше від поліпшення позицій України у рейтингах

Казна та Політика
461
В новому рейтингу Doing Business 2018 Україна посідає 76-е місце. За рік нам вдалося піднятися на чотири позиції. Петро Порошенко не дочекався повідомлення Світового банку і рапортував про чергову “перемогу” ще за тиждень до оголошення офіційних результатів. “Продовжуємо реформувати країну”, — резюмував гарант. Втім, причин для радощів менше, ніж може здатися на перший погляд.
Влада добре розуміє: зростання в рейтингах — чудовий інформаційний привід для піару. Але чи впливає незначна зміна місць в таблиці на реальний стан легкості ведення бізнесу в Україні? Швидше ні, ніж так.
Піднятися в рейтингу в цьому році нам допомогло в першу чергу істотне поліпшення в графі “отримання дозволів на будівництво”. Протягом 2017-го ми перемістилися з 140-го на 35-е місце в даній категорії. Експерти Світового банку для розрахунку показників у “будівельному” рядку користуються стандартною методикою — вимірюють час і кошти, необхідні для отримання дозвільної документації (в основному в столиці) на будівництво площею 1,3 тис. кв. м. В нашому випадку успіх забезпечили рішення київської влади. Ще в кінці 2016 року вона знизила розмір пайового внеску у розвиток інфраструктури з 10% до 4% від кошторису і встановила понижуючі коефіцієнти на 2017 рік. В результаті вартість дозвільних процедур скоротилася майже на 4%.
Лібералізація в одній галузі і в одному місті ніяк не вплинула на реальний стан справ в інших галузях і інших містах України. Але і “київський бал” не вічний. Історія столичної Попелюшки закінчиться вже через кілька місяців, у 2018 році: про знижковий коефіцієнті для забудовників можна буде забути, і все повернеться на круги своя.
Залишається тільки гадати, на якій з граф рейтингу зроблять акцент українські реформатори в наступному році, щоб представники влади знову змогли радісно повідомити: реформи просуваються, Україна піднялася в черговому міжнародному списку.
Поки що не доросли. Чому бізнесу не легше від поліпшення позицій України у рейтингах
Незважаючи на прорив у декількох пунктах, наша країна зі своїм 76-м місцем як і раніше помітно відстає від європейських держав. Ми четверті з кінця. Гірші умови для ведення бізнесу хіба що в Сан-Марино, Мальті, а також у Боснії і Герцеговині, які і Європою в плані економіки можна назвати досить умовно. Але найганебніше, мабуть, те, що ми відстаємо від найближчих сусідів. Наприклад, Молдова і Білорусь на 44-му і 38-му місцях відповідно. А Росія, що перебуває під санкціями ще з 2015 року, показує впевнене зростання — у новому рейтингу вона 35-а.
Правда і в тому, що місце в рейтингу ще не означає економічного зростання. Починаючи з 2005-го по 2014 рік Україна не потрапляла навіть у першу сотню списку Doing Business. Але це не заважало економічному розвитку. Наприклад, зростання ВВП в 2006 році склало 7%, а місце в рейтингу тоді було 124-е. Для порівняння: в 2016 році ВВП збільшився на 2,3%.
Ще приклад. У новому рейтингу Світового банку Китай та Індія, одні з найбільших світових економік, зайняли 78-у і 100-у позиції. Але мільярдні ринки цих країн працюють злагоджено.
Потрібно пам’ятати: виконання умов Світового банку і зростання в рейтингу самі по собі не гарантія залучення інвестицій. Хороший приклад — Руанда. В цьому році вона займає 41-е місце при номінальному ВВП всього лише $8,4 млрд.
Зацікавлювати інвесторів потрібно аж ніяк не місцем в тому чи іншому рейтингу, а реальними економічними реформами. А з цим у нас проблеми.
Ну і, нарешті, не треба міфологізувати результати Doing Business. Для того щоб розставити всі країни в таблиці, Світовий банк ранжує їх за так званим показником Distance to frontier, тобто дистанції до кордону. Є своєрідна ідеальна країна — та, що набрала максимальні бали (100) в кожній з десяти груп, а всі інші намагаються до неї наблизитися. Так ось, у цифрах Україна має 65,75 балу. За минулий рік ми наблизились до ідеалу всього на 1,9 пункту. Отже роботи ще багато. Шлях до ідеальної країні непростий.
Андрій Фарисей
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас