Найкращі ідеї для інвестицій на глобальному ринку в 2018 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Найкращі ідеї для інвестицій на глобальному ринку в 2018 році

Світ
4534
Сьогодні багато інвесторів говорять про криптовалюти і блокчейн, але не всі наважуються вкладати кошти в ці сумнівні активи. Тим паче в наш час одними цифровими валютами можливості для інвестування не обмежуються.
Сьогодні інвестиційні тренди на глобальному ринку формуються з урахуванням напруженої політичної обстановки в світі, стрімкого розвитку технологій і виходу на ринок бізнесменів нової генерації.
Журналісти зібрали найкращі ідеї для інвестицій на глобальному ринку. Деякі з них можуть принести прибуток моментально, інші «вистрілять» через кілька років. Але всі ці проекти виглядають фактично безпрограшними при грамотному підході до інвестування.
Технологічна охорона здоров’я
Останнім часом сфера охорони здоров’я переживає справжній бум, який став можливим завдяки впровадженню «великих даних» та інших прогресивних технологій. Наприклад, в США в минулому році обсяг венчурних інвестиції в проекти, пов’язані з охороною здоров’я, склав 7,7 млрд доларів.
Експерти Silicon Valley Bank вважають, що в нинішньому році буде встановлений новий рекорд. Вже за перші 6 місяців 2017 року інвестиції в стартапи в цій сфері склали понад 6 млрд доларів.
Жителі західних країн все частіше віддають перевагу так званій антивіковій медицині, яка враховує індивідуальні особливості кожної людини. Медичні стартапи розвиваються за рахунок аналізу великих масивів інформації, завдяки чому вдається дуже точно прорахувати ризики і запобігти захворюванням для кожного пацієнта.
Люди завжди приділяють увагу своєму здоров’ю, так що попит в цій сфері ніколи не вичерпується. Одночасно інвестори тепер ретельно придивляються до медичних стартапів. Всі пам’ятають сумну історію гучного проекту Theranos і дуже відповідально підходять до інвестування.
Наприклад, влітку цього року Стенфордський університет презентував стартап, який базується на експрес-аналізі крові. Однак проект поки що не заслужив довіри інвесторів, хоча його засновники і стверджують, що їхня технологія кардинально відрізняється від методів Theranos.
Багато інвесторів взагалі вирішують вкласти кошти в компанії, які вже зарекомендували себе на ринку. Але в будь-якому разі сфера охорони здоров’я на даний момент є одним з найбільш перспективних напрямків для інвестицій на глобальному ринку.
Китайські компанії
Зараз у фаворі ринки, що розвиваються, і Китай серед них є явним лідером. На тлі політичної непередбачуваності в Євросоюзі і постійних протиріч адміністрації Дональда Трампа з Конгресом США інвестори все частіше дивляться в бік економік, що розвиваються.
Про це свідчить і динаміка відновлення фондових ринків. Наприклад індекс MSCI для ринків станом на кінець жовтня зріс на 32,64% порівняно з 18,76% для глобального ринку.
Західні інвестори продовжують активно інвестувати в китайську економіку. Аналітики McKinsey прогнозують, що через 5 років кількість середнього класу в Китаї збільшиться більш ніж у 2 рази, досягнувши показника в 600 млн осіб. Це приваблює інвесторів, які орієнтуються на місцевий ринок споживання.
Втім, експерти закликають особливо завзятих інвесторів добре аналізувати ситуацію і не вкладати кошти в перший-ліпший актив. Аналітики говорять, що в Китаї є свої проблеми, в тому числі корупція та непрозорість багатьох бізнес-структур. Але все ж таки зараз китайський ринок виглядає тихою гаванню на тлі непередбачуваного Трампа в США і вибухонебезпечної Каталонії.
Соціальні інвестиції
В цьому році фінансові видання постійно використовують абревіатури ESG (навколишнє середовище, соціальна сфера та управління) і SRI (соціально відповідальні інвестиції), які відображають характер капіталовкладень. До цієї сфери належать усі види бізнесу, які можуть змінити життя суспільства на краще, і компанії, що приділяють багато уваги екологічним та соціальним проблемам. За даними Світового банку, інвестиції в ESG в минулому році склали 10,4 трлн доларів.
Міністерство фінансів США підрахувало, що приблизно 85% мілленіалів віддають перевагу саме соціально відповідальним інвестиціям. Експерти прогнозують, що з часом ця сфера стане ще більш значущою, адже мілленіали будуть поступово отримувати спадщину від своїх батьків, і в цьому випадку мова йде про суму близько 41 трлн. доларів.
Вибір об’єктів для інвестування у цій сфері просто колосальний – від маленьких стартапів в окремих галузях до глобальних проектів, націлених на вирішення проблеми кліматичних змін.
Інвестиції в ESG здійснюють навіть визнані гуру ринку. Наприклад, Уоррен Баффет купив понад 9% акцій компанії Axalta Coating Systems, яка є одним з найбільших в світі виробників автофарб.
Навесні 2016 року французька компанія Axa оголосила про продаж своїх тютюнових активів на суму близько 2 млрд доларів. В середині цього року одна з найбільших перестрахувальних компаній в світі – Swiss Re – заявила, що буде управляти портфелем у розмірі 130 млрд доларів, враховуючи принципи ESG.
Незважаючи на те, що акції мережі супермаркетів органічної їжі Whole Food Market з 2013 року втратили близько 50% своєї вартості, аналітики вважають їх недооціненими. Рано чи пізно мода на здоровий спосіб життя повинна принести компанії дивіденди.
Технологічні стартапи
У 2017 році вперше в історії ринку сектор non-tech інвестував в приватні технологічні стартапи більше, ніж у галузь IT. Компанії зі списку Fortune 500 вклали 51% своїх коштів у проекти, які використовують технології у своїй роботі, а не отримують від них прямий прибуток.
У технологічні стартапи активно інвестують такі фінансові гіганти, як Citigroup, Goldman Sachs і American Express. Сюди вкладають кошти й інші відомі компанії з різних сфер діяльності: Caterpillar, Master Card, Western Union, Disney, Time Warner і багато інших.
Зараз на ринку популярні поглинання технологічних стартапів великими компаніями, за рахунок чого останні підвищують свої котирування. Наприклад, в минулому році роздрібна мережа Walmart виклала 3 млрд доларів за лідера ринку електронної комерції США – Jet.com. За допомогою цієї угоди Walmart сподівається зробити свій сервіс більш персоналізованим, залишивши позаду конкурентів.
Після цієї угоди акції Walmart почали зростати, незважаючи на те, що компанія не озвучила своїх подальших планів щодо розвитку технологічного напряму. Приміром, тільки в поточному році цінні папери рітейлера подорожчали на 29%.
Стратегія поглинання технологій використовується багатьма великими компаніями, тому за її допомогою складно виділитися серед конкурентів. А ось якщо найвпливовіші гравці ринку не йдуть на подібні угоди, то для інвестора це має стати тривожним сигналом.
Штучний інтелект
Раніше в цьому секторі автономно існували два напрямки – невеликі стартапи і проекти всередині великих компаній. Але зараз на ринку вони постійно перетинаються. В поточному році інвестиції в штучний інтелект (ШІ) перейшли на рівень злиттів і поглинань. Великі компанії все частіше купують профільні стартапи, тим самим покращуючи своє положення на ринку.
Компанії з сегменту ШІ в 2016 році уклали 591 угоду на суму 4,2 млрд доларів. Найактивнішими гравцями стали технологічні гіганти: Apple, Google, Intel, Microsoft і Salesforce. Разом вони за минулий рік поглинули понад 40 компаній, що спеціалізуються на вивченні даних, машинному навчанні та обробці природних мов.
Завдяки купівлі таких стартапів всі ці компанії зміцнили свої позиції на біржі. Приміром, акції Google зберігають щорічні темпи зростання в кілька десятків відсотків, незважаючи на всі ризики, пов’язані з застосуванням нових технологій.
Але все ж таки треба пам’ятати, що штучний інтелект – це інвестиції в майбутнє. Більшість цих проектів зможе вистрілити лише через 10-20 років.
Олексій Мельниченко
За матеріалами:
hyser
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас