Які податки повинні платити українці, які працюють за кордоном — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Які податки повинні платити українці, які працюють за кордоном

Особисті фінанси
27914
Епопея з податковою перевіркою доходів і витрат міністра фінансів Олександра Данилюка показала, що навіть куратор податкової служби не застрахований від претензій ДФС щодо сплати податків з доходів, отриманих за кордоном. Що вже говорити про простих смертних.
Журналісти за допомогою юристів з’ясували, хто з українців повинен платити податок, працюючи за межами вітчизни, до чого чіпляються інспектори і як підстрахуватися, щоб в разі чого довести свою правоту в суді.
Три способи визначення резидента
Обов’язок фізичної особи сплачувати податки в Україні залежить від його резидентності, яка в першу чергу визначається не наявністю українського паспорта, а фактом проживання на території країни. Тобто, наша людина, яка працює за кордоном, може бути визнана як резидентом, так і нерезидентом України для податкових цілей.
«За загальним правилом, особа вважається податковим резидентом України, якщо це її місце проживання. Якщо людина живе і в нашій країні, і в іншій державі, то застосовуються додаткові критерії визначення податкової резидентності. Вони визначені в Податковому кодексі і угоді України про уникнення подвійного оподаткування», — розповів UBR.ua юрист ЮФ «Астерс» Павло Шовак.
Місце проживання визначається, зокрема, пропискою (реєстрацією). У випадку життя на дві країни резидентною визначається та, де у людини більш тісні особисті і/або економічні зв’язки — її центр життєвих інтересів. Як зазначає юрист ILF Арсен Бучковський, достатньою умовою для визначення центру життєвих інтересів є місце проживання членів сім’ї або місце реєстрації підприємця або самозайнятої особи.
Якщо постійного місця проживання немає і центр життєвих інтересів визначити неможливо, тоді застосовується третій критерій — проживання в Україні 183 дні або більше (включаючи день приїзду та від’їзду) протягом податкового року.
Тобто, щоб не вважатися резидентом на момент отримання доходів, особа має довести, що її місце постійного проживання або центр життєвих інтересів за кордоном, або вона проживає за кордоном понад 183 дні у 2017 році.
«Якщо всі перераховані критерії не підходять, тоді резидентність визначається за громадянством. Треба враховувати, що якщо громадянин України офіційно не виїжджав на ПМП, то він буде значитися платником податку в Україні, тобто податкова автоматично буде вважати його резидентом», — пояснила UBR.ua юрист адвокатського бюро Оксани Кобзар Анастасія Зарудко.
Втім, за словами юриста, незважаючи на правила, податкові органи України все ж таки схильні вважати всіх власників українського паспорта податковими резидентами нашої країни. А тому донараховують податкові зобов’язання, якщо виявляють факти отримання доходу за кордоном.
Скільки і коли платити
Якщо людина визнається податковим резидентом України хоча б за одним із трьох вищевказаних пунктів, вона зобов’язана платити до бюджету податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) з усіх отриманих доходів за ставкою 18% і військовий збір 1,5% від доходу платника.
«Резиденти України не сплачують ЄСВ з іноземного доходу, бо такий дохід не включається в базу нарахування ЄСВ згідно з положеннями Податкового кодексу», — уточнив UBR.ua партнер Pavlenko Legal Group Денис Майстренко.
За загальним правилом сума іноземного доходу (незалежно від розміру) включається в загальний річний оподатковуваний дохід фізособи. При цьому треба подавати щорічну податкову декларацію (особисто, через довірену особу, поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення, в електронній формі із зареєстрованим електронним підписом). Задекларувати податки за 2017 рік треба до 1 травня 2018-го, а сплатити ПДФО і військовий збір — до 1 серпня.
«Для розрахунку оподатковуваного доходу варто врахувати, що сума іноземного доходу перераховується в гривні згідно з валютним курсом НБУ, який діє на момент отримання доходів (п. 164.4 ПК)», — пояснила Анастасія Зарудко.
За словами юриста, є особливість для тих, хто зібрався виїхати за кордон на ПМП. Такі особи повинні подати декларацію та сплатити податок не пізніше, ніж за 60 днів до виїзду (п. 179.3 НК).
Потенційно сума такого іноземного податку може бути зарахована проти сплати українського ПДФО з доходу.
«В результаті такого заліку особа може бути фактично звільнена від сплати ПДФО, якщо сума іноземного податку буде перевищувати суму українського податку. Водночас питання заліку іноземного податку проти сплати зобов’язань з військового збору на даний момент не дозволене. Податкові органи вважають, що така можливість відсутня, хоча існують юридичні аргументи проти такої думки», — розповів Павло Шовак.
Такий взаємозалік за ПДФО можливий, якщо між країнами укладено договір про уникнення подвійного оподаткування (перелік офіційно публікується).
Для цього, за словами старшого юриста Eterna Law Карини Павлюк, знадобиться також запастися довідкою від іноземних податкових органів про суму сплаченого податку, базу та об’єкт оподаткування.
Такий папір підлягає легалізації, наприклад, можна апостилювати або іншим чином легалізувати довідку (залежить від країни), якщо інше не передбачено міжнародними договорами України. Деякі наші міжнародні договори про правову допомогу передбачають, що документи, видані владою іноземної держави, не потребують додаткової легалізації.
«Якщо сума податку перераховується з-за кордону, то треба врахувати суму банківської комісії і додати її до суми платежу, щоб виключити ризик недоотримання податків держбюджетом і нарахування штрафних санкцій на недоотриману суму», — зауважила Карина Павлюк.
Як кажуть в Pavlenko Legal Group, якщо резидент не встигає отримати довідку до кінця терміну подачі декларації в Україні — до 1 травня, він повинен подати до податкового органу за своїм місцем реєстрації заяву про перенесення здачі декларації на 31 грудня.
Якщо ж платник зможе довести, що для цілей оподаткування — нерезидент, то він звільняється від сплати в Україні податків на іноземні доходи, а сплачує ПДФО і військовий збір лише з доходів джерелом з України.
Що буде, якщо не платити
Часто українці, влаштовуючись на роботу за кордоном, сподіваються, що податкова не дізнається про їхні іноземні доходи. Однак це далеко не так. За словами Анастасії Зарудко, по-перше, фіскали можуть отримати інформацію про наявність доходів від українських банків.
Наприклад, якщо іноземний роботодавець перераховує винагороду на рахунок в українському банку, або якщо офіційно безробітний відкриє депозит на чималу суму. По-друге, між Україною і багатьма країнами існує обмін податковою інформацією.
«Зараз фіскали отримують податкову інформацію вибірково, на запит, але оскільки Україна приєдналася до плану BEPS, не за горами і введення стандарту CRS про автоматичний обмін податковою інформацією. Тоді податкова зможе отримати інформацію про всі іноземні рахунки, що належать українцям», — каже Анастасії Зарудко.
При цьому якщо штраф за неподання декларації становить від 51 до 136 гривень (ст. 164-1 Кпап), а в разі виявлення податківцями несплати податку, фізособа зобов’язана буде сплатити, окрім суми податку, ще й штраф у розмірі 25% суми несплаченого податку (згідно з п. 123.1 ПК).
Як довести, що платити не треба
Зазвичай мова йде про два види порушень: або людина не подала податкову декларацію та не сплатила податок взагалі, або подала декларацію і сплатила податок, але, на думку фіскальних органів, менше, ніж потрібно.
У першому випадку людині потрібно довести, що вона не була податковим резидентом України і не повинна була подавати таку декларацію. У другому – що вона правильно розрахувала суму податків і це відповідає угоді про уникнення подвійного оподаткування.
«Донарахувань за іноземними доходами в Україні не багато. До суду доходить не більше 10 справ на рік. У 2017 році апеляційний суд слухав тільки дві справи в Києві і Львові, і обидві суперечки були вирішені на користь платника», — уточнив Арсен Бучковський.
На прикладі рішення Київського апеляційного адміністративного суду у справі № 826/48/17 юрист пояснює, що підтвердити місце проживання в країні отримання доходу можуть документи на володіння житловою нерухомістю або договір її оренди. Центр життєвих і економічних інтересів за кордоном — із зазначенням місця проживання найближчих родичів.
«Наприклад, що дружина працює в іншій країні, а діти навчаються в навчальних закладах тієї країни», — навів приклад Бучковський.
Економічні інтереси підтвердити простіше — потрібно показати трудові або цивільно-правові договори з іноземцями. Також, щоб уникнути суперечок, потрібно зареєструвати припинення діяльності ФОП в Україні, якщо є така реєстрація.
Довести перебування за кордоном більш ніж 183 дні за рік можна довідкою з Держприкордонслужби.
Надавши суду такі докази, можна підтвердити, що ви маєте місце проживання, тісні особисті й економічні зв’язки в країні, де отримували дохід, а, отже, не є податковим резидентом України, не є платником податку на доходи фізичних осіб та не зобов’язані подавати податкову декларацію.
Костянтин Симоненко
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас