Надруковані на листках сенсори підкажуть фермерам, коли пора поливати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Надруковані на листках сенсори підкажуть фермерам, коли пора поливати

Технології&Авто
278
Фахівці МТІ надрукували на листках лілії електронні сенсори, щоб визначити, як рослини реагують на світло і посуху, і дізналися, що про брак води рослини повідомляють завчасно, за два дні.
«Можна закопати датчик у землю або зробити знімки і карти із супутників, але так ви ніколи не зрозумієте, яким насправді є водний потенціал рослин», – говорить Майкл Страно, професор МТІ і старший автор дослідження.
Сенсори, розроблені в Массачусетському технологічному інституті, аналізують продихи рослин, невеликі пори на поверхні листка, через які випаровується волога. В результаті випаровування водний тиск у листку падає, що дозволяє втягувати нову порцію рідини з ґрунту. Коли рослина повернута до сонця, її продихи розкриті, а в темряві вони закриваються, але динаміка цього процесу була досі мало вивчена, оскільки не було відповідного способу прямого її вимірювання в реальному часі.
Для створення сенсорів вчені використовували чорнило з вуглецевих нанотрубок, розчинене в додецилсульфаті натрію, органічній речовині, яка не пошкоджує продихи. Щоб нанести чорнило на листя, вони створили друковану форму з мікрорідинним каналом.
Коли форма поміщається на листку, чорнило, що протікає по каналу, осідає на поверхні листка. Чорнило наноситься прямо на пори листка (в даному випадку піддослідним виступала лілія, у яої великі пори) і створює електронний ланцюг. Коли пора закривається, ланцюг замикається. Так вчені можуть отримувати точну інформацію про те, коли відкривається і закривається кожна окрема пора.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас