Чому батьки б'ють на сполох через нові правила вступу до вишів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому батьки б'ють на сполох через нові правила вступу до вишів

Світ
1624
В нових правилах вступу, які затвердило Міносвіти, закладено нерівні умови для тих, хто претендує на бюджет і контракт, внаслідок чого вступити на безкоштовну форму навчання буде складніше. Журналісти розбиралися, що не так з новими правилами прийому до вишів.
Нові умови
У правилах прийому до вишів на 2018 рік, які так переполошили батьків, справді по-різному сформульовані умови для тих, хто вступає на бюджет, і тих, хто на контракт.
Так, для перших МОН приготував таблицю з переліком спеціальностей та зазначенням сертифікатів ЗНО, які потрібно подавати до ВНЗ. Перший тест для всіх однаковий — це українська мова та література. Другий — жорстко визначений МОН для кожної спеціальності.
Наприклад, для маркетологів це математика, а журналістів — історія України. Третій предмет йде на вибір абітурієнта з двох дисциплін: для тих же маркетологів це іноземна мова або географія, для журналістів — математика або іноземна мова.
Для небюджетних конкурсних пропозицій першою теж є українська мова та література, другий предмет обирається вузом з математики, історії України, іноземної мови або біології. Третій конкурсний предмет пропонують вибрати абітурієнту з двох, які визначив ВНЗ, — це можуть бути будь-які дисципліни з переліку ЗНО.
«Це що тепер виходить, на бюджет і на контракт потрібно здавати різні предмети? Ми, наприклад, хочемо вступати на маркетинг, нам потрібні мова, математика та іноземна мова. Але якщо ми пролетимо з бюджетом, то на контракт вже не потрапимо, бо раптом ВНЗ собі другим предметом поставить не математику, а історію?» — скаржиться киянка Марія Демченко, мама випускниці однієї зі столичних шкіл.
Для рідкісних спеціальностей
У МОН кажуть, що переживання батьків марні. «Раніше був закріплений тільки перший предмет, він був однаковим для всіх — українська мова та література, другий і третій виші ставили самі за власним вибором. Часто вони ставили другий предмет легший, щоб до них було легше вступати.
Тому ми закріпили другий предмет, зробивши його однаковим для всіх спеціальностей. На медицину — це біологія, на гуманітарні спеціальності — історія і т. д. А третій предмет абітурієнт зможе сам обрати з двох заявлених на вибір», — пояснив директор департаменту вищої освіти МОН Олег Шаров.
Що стосується контрактників, то у них умови будуть відрізнятися тільки для тих спеціальностей, для яких не передбачено держзамовлення. Тому можливість нерівних умов виключена. «Є конкурсні небюджетні пропозиції, які створюють самі виші (їх небагато), вони зможуть залишити один предмет на свій вибір з чотирьох при визначенні другого предмета. Вийде, що перший — українська мова, другий вибере собі ВНЗ і третій — сам абітурієнт», — сказали нам в МОН.
Зазначимо, що абітурієнти зможуть подати сім заяв (раніше було 9) на чотири бюджетні спеціальності (прийом стартує 12 липня). Кількість заяв на контракт не обмежена.
Марія Разенкова
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас