Геоінженерія вирішить проблему глобального потепління — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Геоінженерія вирішить проблему глобального потепління

Світ
1046
Республіканець Ламар Сміт виступив з офіційною заявою на слуханнях у Конгресі США, що сповільнити потепління і негативні наслідки викидів парникових газів можна без відмови від спалювання вуглеводнів для вироблення електроенергії. Виходом може стати геоінженерія, передає його слова Technology Review. Вчених така заява, м’яко кажучи, вразила.
Сміт виступив зі вступним словом на слуханнях, присвячених інноваціям у сфері боротьби зі зміною клімату. «Замість того, щоб фокусуватися на дорогих і непотрібних ініціативах, ми повинні вибрати інновації і технології, які адресно допоможуть боротися зі змінами клімату. Геоінженерія могла б стати інструментом вирішення кліматичних проблем», – сказав він.
Вчені, близько знайомі з темою, були шоковані і відразу ж висловили протест з приводу заяв конгресмена-республіканця. Вони відзначають, що з двох тез Сміта хоча б теоретично можна реалізувати тільки одну – відмовитися від будь-яких змін в енергосистемі, тобто не контролювати викид парникових газів. Частина про геоінженерні рішення відверто перелякала наукове співтовариство. Річ у тім, що вчені не тільки не раз відзначали марність втручання в природу в плані боротьби з глобальним потеплінням, а й вказували на велику небезпеку таких методів. Наприклад, розпорошення в атмосфері частинок, що відображають сонячне світло, та інші експериментальні методи не можуть надати глобального впливу на клімат. Максимум – поліпшити ситуацію в окремому невеликому регіоні.
Особливо вчених стурбувала перспектива того, що геоінженерні рішення будуть, дійсно, застосовуватися. Багато дослідників вважають, що вони призведуть до ще страшніших наслідків, ніж глобальне потепління. «Геоінженерія – це не срібна куля, а її застосування може значно збільшити і без того серйозні ризики зміни клімату», – попередила група з 20 відомих вчених в листі, який вони написали Сміту та іншим законодавцям.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас