РОБОвласницький лад — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

РОБОвласницький лад

Технології&Авто
1209
Зростання технологічного прогресу і роботизація різних сфер людської діяльності вже в недалекому майбутньому може залишити без роботи мільйони людей по всьому світу. Зникнуть багато професій, а найбільш затребуваним напрямком стане розробка і впровадження нових технологій.
При цьому у держав з’явиться нова глобальна проблема – як подолати масштабне безробіття.
Технології змінюють все
Зараз світова економіка знаходиться на початку четвертої промислової революції, в результаті якої можуть кардинально змінитися взаємовідносини не тільки між працівником і роботодавцем, але і між громадянином і державою.
Попередні промислові революції дозволили перекласти на машини більшу частину грубої фізичної праці. Поступово відбувається перехід від індустріального до постіндустріального суспільства, в якому люди будуть переважно зайняті в невиробничій сфері.
Впровадження нових технологій призведе до того, що автоматизація буде широко використовуватися не тільки у виробництві, але і в невиробничому секторі. Рівень автоматизації не просто підвищиться. У багатьох сферах потреба в працівниках зникне повністю або знизиться до мінімуму.
Показовим прикладом, до чого може призвести автоматизація, є компанія Amazon, в якій працюють 90 тис. працівників і понад 30 тис. роботів. При цьому Amazon і надалі планує збільшувати кількість роботів в арсеналі компанії.
Впровадження нових інформаційних технологій може в найближче десятиліття в два рази скоротити кількість співробітників комерційних банків.
А торгові мережі вже приступили до тестування касових автоматів, які працюють без продавців.
Беручи до уваги швидкість, з якою роботи і нові технології будуть впроваджуватися в економіку, багато професій низької та середньої кваліфікації вже дуже скоро можуть стати незатребуваними. А мільйони людей, які зараз працюють у цих сферах, стануть безробітними.
Плюс 12 мільйонів безробітних
За оцінками компанії McKinsey, головним трендом на ринках праці як розвинених країн, так і країн, що розвиваються, стане потужне зростання безробіття серед працівників середньої і низької кваліфікації.
У Міжнародній організації праці вважають, що кількість безробітних у світі до 2019 року в порівнянні з 2016 роком збільшиться на 12 мільйонів і складе 215 млн осіб.
Таким чином, у найближчі кілька десятиліть розвиток нових технологій помітно знизить потребу в робочих місцях. За оцінками експертів, від 30 до 50% працездатного населення опиниться без роботи, їхні професії стануть незатребуваними, будуть замінені роботами або автоматизовані.
За прогнозами Оксфордського університету, в найближчі 20 років близько половини всіх робочих місць в США можуть бути зайняті роботами або скорочені завдяки автоматизації.
В Австралійській групі із захисту прав молоді також б’ють на сполох, що близько 70% молодих людей в Австралії працюють в тих галузях, в яких найбільш активно буде проводитися автоматизація. В результаті заміни людей машинами рівень безробіття може зрости колосально.
І це тільки початок. Головною особливістю четвертої промислової революції стане поступове скорочення, а не збільшення робочих місць. Тому вирішити проблему зростання безробіття у світі, просто перечекавши несприятливий період, не вийде. З часом роботи і штучний інтелект все більше витіснятимуть людину зі звичних зараз професій.
Про вирішення цієї глобальної проблеми час замислитися не тільки громадським організаціям, але і державам, оскільки науково-технічна революція та її наслідки тією чи іншою мірою торкнуться всіх країн (звичайно, Україну це може торкнутися трохи пізніше, ніж всі інші).
Але якщо нічого не робити вже зараз, світ зіткнеться з масовим безробіттям, зростанням матеріальної нерівності, збільшенням бідності і браком кваліфікованих фахівців у нових професіях, які стануть затребуваними на той момент.
Щоб уникнути соціального вибуху, вже зараз потрібно починати зміни в системі освіти, впроваджувати програми перепідготовки спеціалістів за участю держави та великого бізнесу.
Непотрібні професії
Вже зараз багато країн стикаються з ситуацією, коли професії та спеціальності, які молоді люди отримують в університетах, виявляються незатребуваними на ринку праці.
За даними Держкомстату, в Україні найвищий рівень безробіття серед людей, що мають вищу освіту – 42%, професійно-технічну освіту мають 37% безробітних, і тільки 21% безробітних мають середню освіту.
У країнах Євросоюзу схожа проблема. Дослідження показали, що за фахом не працюють 30% працівників у західних, 50% – у центральних і понад 60% – у східних країнах ЄС.
За результатами досліджень, проведених в Євросоюзі, до 2025 року в країнах ЄС на 20% очікується зростання зайнятості в науці, техніці і нерухомості, в адміністративній діяльності – на 16%, в освіті – на 10%, в інформації і комунікації – на 9%, в охороні здоров’я – на 9%, у фінансах та страхуванні – на 7%.
При цьому зниження рівня зайнятості очікується у видобутку вугілля і розробці кар’єрів – на 19%, у сільському та лісовому господарстві – на 19%, у сфері постачання електроенергії і газу – на 11%, у сфері водопостачання – на 7%.
Вчити по-новому
Нові виклики, які з’являться в результаті науково-технічної революції, змушують змінювати підхід до навчання, освіти і перекваліфікації.
Так, в Україні високий рівень освіти робітників і фахівців накладається на їх неготовність змінюватися відповідно до вимог ринку. При цьому їхні професії і навички часто не відповідають вимогам, які потрібні роботодавцям. Виходить парадокс: кваліфікованих працівників багато, а знайти фахівця з потрібними знаннями та досвідом складно.
Ця проблема надалі буде тільки наростати, оскільки система освіти у нас відірвана від потреб ринку. Участь роботодавців у підготовці кваліфікованих фахівців майже не ведеться.
За даними Інституту соціології, зараз понад 60% українців не працюють за спеціальністю.
При цьому в нашій країні фактично немає системи освіти і перекваліфікації для робітників і фахівців, професія яких стала незатребуваною.
Україні вже зараз потрібно визначити перелік професій, які будуть пріоритетними для нашої країни в майбутньому, і акцентувати держзамовлення в університетах на цьому напрямку.
І якщо ми хочемо отримати найбільшу вигоду від науково-технічної революції, пріоритет в економіці потрібно зосередити на розвитку високотехнологічних і експортоорієнтованих галузей. І паралельно збільшувати кількість інженерів, вчених, фахівців за новими технологіями, які відповідають новим вимогам ринку.
Сергій Савенко
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас