Нові договори на послуги ЖКГ: кому в Україні введуть абонплату — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нові договори на послуги ЖКГ: кому в Україні введуть абонплату

Особисті фінанси
4292
Договір на надання комунальних послуг в Україні може бути укладений як з індивідуальним, так і з колективним споживачем. Такі норми передбачені законом про житлово-комунальні послуги, який Верховна Рада України ухвалила 9 листопада. Про це йдеться в матеріалі Сегодня.
Індивідуальний договір укладається з власником приміщення або тим, хто ним користується з відома власника. А колективний договір укладається за рішенням об’єднання мешканців і обов’язковий для виконання кожним із співвласників.
Законом встановлюється, що колективний договір може бути укладений без створення об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) – в такому випадку інтереси власників квартир представлятиме уповноважена особа – “колективний споживач”. Це, як зазначається в документі, “юридична особа, яке об’єднує споживачів у будівлі та в їхніх інтересах укладає договір про надання комунальних послуг”.
При цьому для індивідуальних договорів також вводиться абонплата за послуги, крім поставок газу і електроенергії. У цю абонплату буде входити відшкодування витрат постачальника на розподіл послуги, збір грошей з абонентів, а також на обслуговування індивідуальних лічильників. Для колективних договорів абонплата не нараховується. Передбачається, що в разі наявності “колективного споживача” витрати на обслуговування і розподіл значно зменшуються.
При поставках за індивідуальними договорами також вводиться плата за утримання і ремонт внутрішньобудинкових мереж.
Окремо в законі підкреслюється, що без укладення договору (індивідуального або колективного) послуга не буде вважатися комунальною, а тому дія цього закону на неї не пошириться.
Як повідомлялося, згідно з цим законом, з 1 січня 2019 року в Україні вводиться пеня за кожен день прострочення оплати послуг ЖКГ. Розмір пені складе одну соту відсотка за кожен день прострочення з дати, коли закінчився термін оплати.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас