Собівартість виробництва вітрової енергії за рік знизилася на 6% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Собівартість виробництва вітрової енергії за рік знизилася на 6%

Енергетика
822
Згідно з новою доповіддю керуючої компанії Lazard, рентабельність вітрових і сонячних станцій за останній рік збільшилася на 6%, в той час як економіка вугілля практично не змінилася, а витрати на будівництво атомних об’єктів, навпаки, зросли. Це свідчить про те, що все більше компаній починають переходити на відновлювані джерела енергії, пише Arstechnica.
Lazard щорічно оцінює компанії за показником LCOE, який відображає розрахункову вартість енергії. Вартість будівництва, технічного обслуговування і палива ділиться на кількість мегават-годин, які станція зможе зробити за весь час експлуатації. У підсумку, виходить непоганий спосіб порівнювати електростанції, які сильно відрізняються за джерелом енергії і собівартістю. Остання доповідь відображає цікаві тенденції, які показують, що зусилля нової адміністрації президента США щодо інвестування в вугілля і атом не приносять плодів.
За рік рентабельність вітрових і сонячних станцій в США збільшилася на 6%. Звичайно, це не найвищі темпи скорочення собівартості, які ми бачили в попередні роки, але все ж. На тлі того, що вартість будівництва вугільних станцій залишилася на колишньому рівні, це непоганий рахунок на користь відновлюваних джерел енергії.
«Ми очікуємо, що це призведе до значного зростання впровадження альтернативних енергетичних потужностей, – йдеться в прес-релізі Lazard. – Для деяких компаній всерйоз постане питання: “Продовжувати експлуатувати вугілля чи будувати відновлювані об’єкти?“».
При цьому за останні шість років вартість будівництва і експлуатації атомних станцій, навпаки, збільшилася на 35%. Це пов’язано зі збільшенням витрат на об’єктах, що вже споруджуються, на кшталт Vogtle і Summer, а також банкрутством компанії Westinghouse.
Проте, вартість зберігання енергії знижується дуже повільно. Незважаючи на те, що літій-іонні батареї за п’ять років подешевшали, домашнє зберігання все ще залишається нерентабельним. Такий стан справ змушує американських чиновників активніше захищати вугілля і атом.
Учасники ринку вважають, що все повинно змінитися протягом наступних п’яти років, коли технології дозволять зберіганню енергії впасти в ціні на 36%, що поставить крапку в суперечці про те, які джерела ефективніші.
До 2023 року частка відновлюваної енергії складе 29% в енергобалансі світу. Такого висновку дійшло Міжнародне енергетичне агентство (МЕА). На тлі рекордних обсягів відновлюваної енергії в 2016 році агентству довелося скорегувати свої прогнози на найближчі п’ять років.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас