Дитині пересадили квадратний метр генномодифікованої шкіри — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дитині пересадили квадратний метр генномодифікованої шкіри

Технології&Авто
610
Європейські вчені взяли у хлопчика, який страждає на рідкісне захворювання, шматочок неушкодженої шкіри, виправили в ньому мутований ген і виростили в лабораторії майже квадратний метр нової тканини, яку потім успішно пересадили дитині, пише Engadget.
В Nature опублікували дослідження, в якому був докладно описаний унікальний метод лікування рідкісного генетичного шкірного захворювання. Семирічний хлопчик страждав на бульозний епідермоліз — хворобу, яка може виявлятися в найрізноманітніших формах, в залежності від конкретної генетичної мутації. На неї хворіють 25 000 осіб в США і 500 000 осіб у всьому світі.
Дитина провела вісім місяців у німецькій клініці, з яких чотири перебувала у штучній комі — інакше вона би просто не витримала болю. «Потім він прокинувся і побачив, що тепер у нього нова шкіра», — згадує доктор Де Люка. З моменту останньої операції минув 21 місяць, і у хлопчика не спостерігається жодних ускладнень. Шкіра повністю прижилася. Епідерміс стабільний і не вимагає постійного медикаментозного лікування. Однак дитині доведеться постійно проходити огляди у лікарів, тому що невідомо, як поведе себе генетично модифікована шкіра в майбутньому. Крім того, новий метод лікування може допомогти далеко не всім — тільки людям, хвороба яких викликана тією ж мутацією генів, що у хлопчика.
Генна терапія може впоратися з недугами, які зовсім недавно вважалися невиліковними. Вчені з Оксфорда продемонстрували, що вона може бути ефективним засобом боротьби зі сліпотою. Для цього вони перепрограмували клітини в задній частині ока мишей, зробивши їх чутливими до світла.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас