Новий закон про комуналку: за що доведеться платити ще — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Новий закон про комуналку: за що доведеться платити ще

Казна та Політика
7842
За новим законом, мешканці зможуть або організувати ОСББ, або просто об’єднатися і укласти один колективний договір на весь будинок. Розрахунки здійснюватиме уповноважена особа і всі платежі мешканців йтимуть на один рахунок зі спеціальним режимом. Він не дозволяє заарештовувати ці кошти, які можна витрачати тільки на оплату конкретної комунальної послуги.
Однак люди в більшості своїй не хочуть об’єднуватися, особливо в старих будинках, вважаючи за краще платити за індивідуальними договорами безпосередньо постачальнику послуг (тим же ЖЕКам). Тому на випадок, коли не укладено колективний договір, знадобиться укладення нової індивідуальної угоди.
При цьому вводиться абонплата на користь постачальника послуги (крім поставок газу і світла), до складу якої буде входити відшкодування витрат постачальника на розподіл послуги, збір грошей з абонентів, а також на обслуговування індивідуальних лічильників (наприклад, за опалення). Граничний розмір абонплати має визначити Кабмін.
У випадку з колективними договорами такої плати немає, позаяк постачальник послуги практично не несе витрат по роботі з тисячами абонентів, а тільки з одним представником від будинку.
Але і це ще не все. При поставках за індивідуальними договорами вводиться також плата за утримання і ремонт внутрішньобудинкових мереж (від входу в будинок до квартири).
Законопроект дозволяє мешканцям не включати плату за мережі в свій рахунок за послугу. Однак в такому випадку зона відповідальності монополіста буде закінчуватися на вході в будинок. І якщо в старому будинку порве трубу десь у підвалі, то лагодити її буде нікому.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас