Вчені створили шпалери, що виробляють енергію за допомогою фотосинтезу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені створили шпалери, що виробляють енергію за допомогою фотосинтезу

Енергетика
464
Шпалери виготовляються за допомогою струменевого друку. Чорнилом служать ціанобактерії, завдяки яким і відбувається фотосинтез, розповідає Inhabitat. Шпалери одночасно можуть виконувати роль сонячних батарей і біоакумуляторов. Шматок шпалер розміром з iPad здатний живити діодну лампочку.
Над розробкою працювала команда вчених з Кембриджу та інших вузів Великобританії. У них вийшло додати функціональності звичайним настінним шпалерам. З їхніми доповненнями вони тепер здатні виробляти електрику. Вчені виготовили чорнила для струменевого принтера з додаванням ціанобактерій, здатних до фотосинтезу. За допомогою друку чорнило наносяться на шар проводних вуглецевих нанотрубок, які в свою чергу також розміщуються на шпалерах за допомогою друку. Набір цих шарів і є головним інгредієнтом нових шпалер.
Разом з прикрасою інтер’єру такі шпалери починають виробляти і накопичувати енергію. Плюс до цього вони живі. Після друку ціанобактерії зберігають всі свої властивості і живуть на шпалерах, безвідмовно займаючись фотосинтезом. Вчені бачать безліч переваг своєї розробки. Оскільки такі шпалери виробляють об’єктивно не надто багато енергії, їх можна використовувати як біорозкладані сенсори. Наприклад, вони можуть постійно стежити за чистотою повітря в будинку. А після того, як відпрацюють своє, можна викинути їх без побоювань за навколишнє середовище. Або для нових дизайнерських ідей — вони будуть живити діодні стрічки або цифрові прилади.
Команда використовувала технологію мікробної біофотовольтаїки. Тобто для перетворення світла використовуються живі бактерії. Метод цікавий, але має низку обмежень, з якими команді ще належить впоратися. Одна з головних проблем — складність масштабування. Досі було не ясно, як виготовляти вироби такого формату у великих обсягах. Інша проблема — тривалість життя бактерій обмежена. Обидві проблеми виявляються не такими серйозними з розробленим струменевим принтером. Він прискорює процес в рази. І якщо не виробництво повноцінних шпалер, то виробництво біорозкладаних датчиків він допоможе поставити на потік.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас