Апеляційний суд зобов'язав Приватбанк повернути родині Суркісів 1,1 млрд гривень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Апеляційний суд зобов'язав Приватбанк повернути родині Суркісів 1,1 млрд гривень

Фондовий ринок
1151
Київський апеляційний адміністративний суд 6 листопада зобов’язав Приватбанк повернути сім’ї Суркісів 1,05 млрд гривень, 266,2 тис. доларів і 7,8 тис. євро.
Про це повідомила прес-служба Національного банку.
27 грудня 2016 року Окружний адмінсуд Києва відкрив провадження за позовом сім’ї Суркісів: Ігор, Григорій, Рахміль (батько Ігоря і Григорія), Марина (дочка Ігоря), Світлана (дочка Григорія) Суркіс і Поліна Ковалик (дружина Григорія).
Вони просили скасувати рішення НБУ №105 від 13 грудня 2016 року, яким вони були визнані інсайдерами Приватбанку.
На етапі роботи тимчасової адміністрації в банку була проведена процедура конвертації коштів інсайдерів банку в капітал (bail-in).
З матеріалів суду випливало, що Ігор Суркіс мав у Приватбанку рахунок на 151 млн гривень, Поліна Ковалик – 514,1 млн гривень, Григорій Суркіс – 163,1 млн гривень, Марина Суркіс – 174,5 млн гривень, Рахміль Суркіс – 44,8 млн гривень.
Також вони вимагали повернути їм 266,2 тис. доларів і 8 тис. євро ненарахованих відсотків за депозитами.
17 травня суд визнав незаконним і скасував рішення комісії НБУ про визнання пов’язаними з Приватбанком особами родину Суркісів, а також скасував накази тимчасового адміністратора Приватбанку, які стосувалися рахунків фізосіб.
При розгляді цих справ НБУ вказував, що Ігор Суркіс та Ігор Коломойський – акціонери в т. ч. телеканалу “1+1”, що свідчить про зв’язок Суркіса з Приватбанком, а тому і родичі Ігоря Суркіса теж вважаються пов’язаними з Приватбанком особами.
Суд дійшов висновку, що не доведено істотну участь Ігоря Суркіса у споріднених з Приватбанком компаніях – ТОВ “Телерадіокомпанія “Студія 1+1”, ТОВ “Гравіс-Кіно” та ПрАТ “Телекомпанія “ТЕТ”.
Суд послався на те, що в Єдиному держреєстрі юросіб і фізосіб-підприємців Ігоря Суркіса не вказано власником істотної участі, бенефіціаром, учасником, керівником або іншою особою за вказаними структурами.
Також суд вирішив, що НБУ належним чином не довів зв’язок Ігоря Суркіса в тому числі з “Запорізьким заводом феросплавів” і “Нікопольським заводом феросплавів” (одним з бенефіціарів яких є Коломойський).
6 листопада Київський апеляційний адміністративний суд відхилив апеляцію Національного банку, Міністерства фінансів, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Довідка Finance.ua

  • В грудні 2016 року Кабінет Міністрів ухвалив рішення націоналізувати Приватбанк.
  • 17 травня суд зобов’язав Приватбанк повернути 364 млн гривень А-банку, який належить братам Суркісам.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас