ФГВФО розкрив схеми виведення активів із Терра Банку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ФГВФО розкрив схеми виведення активів із Терра Банку

Кримінал
718
Активи Терра Банку, напередодні введення тимчасової адміністрації, були виведені через “схемне” кредитування юридичних осіб, пов’язані з власниками банку, придбання “сміттєвих” цінних паперів і через угоди з Meinl Bank Aktiengesellschaft.
Фонд гарантування повідомляє, що в бухгалтерській документації активи банку становлять 4 543,1 млн грн, незалежні суб’єкти оціночної діяльності оцінили їх в 136,0 млн грн.
В Терра Банку сума затверджених акцептованих вимог кредиторів становить 2 688,8 млн грн, з них кредиторські вимоги Фонду – 1 290,60 млн грн.
На кореспондентському рахунку Терра Банку в Meinl Bank на день введення тимчасової адміністрації було розміщено $40 млн. Ці кошти з відсотками (всього $40,4 млн) на початку вересня 2014 року було списано австрійським банком в рахунок виконання зобов’язань і погашення боргу компанії-нерезидента, пов’язаної з колишніми власниками банку.
У Фонді зазначили, що за фактом протиправного заволодіння коштами колишніми власниками, за заявою уповноваженої особи Фонду, правоохоронні органи здійснюють кримінальне провадження.
ФГВФО розкрив схеми виведення активів із Терра Банку
“12% балансової вартості активів банку – це цінні папери. В бухгалтерських документах їх вартість вказувалася на рівні 504,3 млн грн, а за даними незалежної оцінки ринкова вартість визначена на рівні 1,5 млн грн, що становить лише 0,3% від їх балансової вартості”, – заявили у Фонді.
Всі зазначені цінні папери – “сміттєві”, і були використані для виведення коштів з банку. 75% обсягу ліквідаційної маси – це кредити, надані юридичним і фізичним особам.
“На папері” вартість кредитного портфеля Терра Банку складає 2 784,5 млн грн. При цьому його незалежна оцінка становить 102,2 млн грн.
На сьогодні проводиться досудове розслідування в кримінальних процесах за фактами розкрадання грошових коштів Терра Банку за участю власників банку (Циплаков Р.П., Клименко С.Д.) і пов’язаних з банком осіб, що призвело до його неплатоспроможності і подальшої ліквідації.
Щодо кредитного портфеля фізичних осіб, то заборгованість за договорами склала 181,7 млн ​​грн, оціночна вартість – 4,1 млн грн. При цьому, 14,1% (25,6 млн грн) портфеля фізосіб – це кредити, надані позичальникам, які зареєстровані в зоні проведення АТО, і 3,2% (5,8 млн грн) – позичальникам, які зареєстровані в АР Крим. Ринкова вартість зазначених груп кредитів – 0,6 млн грн та 0,2 млн грн відповідно.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас