Paradise Papers: журналісти встановили, навіщо Порошенко створював офшори для "Рошен" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Paradise Papers: журналісти встановили, навіщо Порошенко створював офшори для "Рошен"

Світ
6021
Метою створення офшору президентом Петром Порошенком могла бути мінімізація податків, а не плани передати кондитерський бізнес “Рошен” в “сліпий траст”.
Про це йдеться в журналістському розслідуванні Центру розслідування корупції та організованої злочинності OCCRP і “Слідство-Інфо”.
За даними розслідувачів, саме мінімізація податків була метою перебудови структури корпорації “Рошен”.
“Судячи з усього, офшори створювалися саме для того, щоб уникнути оподаткування в разі отримання прибутку або продажу компанії”, – зазначають автори розслідування.
В даний час, за даними журналістів, “Рошен” продовжує володіти нідерландська компанія.
Німецька газета “Зюддойче Цайтунг” отримала і передала мережам журналістів-розслідувачів ICIJ і OCCRP документи, згідно з якими в червні 2014 року юристи з української фірми “Авеллум”, яка представляє інтереси Порошенка, написали юристам з фірми “Еплбай” з острова Мен лист.
“Справа надзвичайно делікатна. Ім’я клієнта – Петро Порошенко. Ми працюємо над реструктуризацією його кондитерського бізнесу (Рошен). Для отримання доступу до міжнародних ринків ми збираємося побудувати нову холдингову компанію групи в Люксембурзі. Під ним буде голландський суб-холдинг, який володітиме всіма оперуючими компаніями. З податковими цілями над люксембурзькою компанією буде кіпрська фірма. Вона буде володіти офшорною компанією – ми вважаємо за краще БВО, але Острів Мен також може підійти… Вона буде володіти акціями і отримувати дивіденди. Продаж акцій в певний момент можливий (якщо інвестор запропонує хорошу ціну)”, – йшлося в документі.
Як пояснюють експерти, з цього випливає, що саме податкові цілі були метою створення мінімум однієї з трьох компаній, а продаж “Рошен”, що був однією з передвиборних обіцянок Порошенка, в листі згадується лише в якості опції.
“Порошенко ж пояснював необхідність створення офшорної структури, яка була побудована за описаним зразком, виключно потребою передати кондитерський бізнес в “сліпий траст”, – нагадують журналісти.
За словами практикуючих юристів, з листа не випливає, що метою або опцією при побудові офшорної структури був траст, і така структура не потрібна для того, щоб передати управління компанією в “сліпий траст”.
“Така структура потрібна, швидше за все, якщо планується продаж, для оптимізації доходів від продажу”, – пояснюють юристи.
У свою чергу юристи Порошенка наполягають, що структурували “Рошен” таким чином, щоб всі податки сплачувалися в Україні.
Навесні 2017 року учасники програми Міжнародного консорціуму журналістів-розслідувачів, а також Центру розслідування корупції та організованої злочинності OCCRP, які торік оприлюднили проект “Панама Пейперз”, отримали доступ до нових документів: нове журналістське розслідування назвали “Передайз Пейперз” або “Документи з райських островів”.
Журналісти проаналізували дані про власників офшорних компаній з двох десятків юрисдикцій, які розташовані переважно на невеликих екзотичних островах.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас