Дослідження: квантовий комп'ютер зламає блокчейн біткоїна вже до 2027 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дослідження: квантовий комп'ютер зламає блокчейн біткоїна вже до 2027 року

Технології&Авто
3841
Через десять років обчислювальні машини на квантових принципах стануть загрозою для технології блокчейн, що лежить в основі криптовалют. Такого висновку дійшов міжнародний колектив дослідників у своїй статті, препринт якої опубліковано на сайті arXiv.org.
За твердженням авторів, більшість сучасних криптографічних протоколів, що забезпечують безпеку інтернет-транзакцій і фінансових операцій, потенційно уразливі для досить великого квантового комп’ютера. До сервісів, яким загрожує злом, вони віднесли і кріптовалюти, зокрема, біткоїни.
При цьому дослідники з’ясували, що майнінг біткоїнів знаходиться у відносній безпеці, оскільки в найближчому майбутньому обладнання для видобутку криптовалют як і раніше буде набагато потужнішим за квантові комп’ютери.
Більш вразливим виявився алгоритм створення цифрового підпису на еліптичних кривих, використовуваний у цій криптовалюті. В цілому, на думку авторів статті, квантові комп’ютери створять загрозу біткоїну до 2027 року.
«Така атака може бути ефективна, бо при здійсненні операцій з біткоїнами між трансляцією транзакції і її обробкою із збереженням у блокчейні проходить близько десяти хвилин. Через десять років квантові комп’ютери за цей час зможуть обчислити приватний ключ на основі публічного, що дозволить, наприклад, перенаправити кошти, що передаються, на інший гаманець», — попереджають учені.
Додамо, що у своїй роботі дослідники розглянули різні схеми постквантового шифрування, стійкого для злому квантовим комп’ютером, і інші методи протидії такому виду атак.
За матеріалами:
Forklog
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас