Через атаку вірусу Petya Україна за півгодини втратила 10 млрд гривень - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Через атаку вірусу Petya Україна за півгодини втратила 10 млрд гривень - експерт

Фінтех і Картки
1112
Україна недоотримала 0,4% ВВП в зв’язку з кібератакою вірусу Petya, якому піддалися українські компанії в кінці червня 2017 року. Про це заявив засновник громадської організації “Громадянська кібероборона” Олександр Кардаков.
“Сьогодні в Києві тільки починають впроваджуватися елементи систем кібербезпеки. Якщо підрахувати втрати від однієї кібератаки вірусу Petya, то Україна недоотримала 0,4% ВВП за одну півгодинну кібератаку”, – сказав він.
У 2016 році ВВП України річний становив 93,27 млрд доларів. 0,4% від цієї суми – 373 млн доларів, або близько 10 млрд гривень.
Нагадаємо, напередодні Дня Конституції українські банки, енергетичні компанії, державні інтернет-ресурси і локальні мережі, медіа та інші великі підприємства зазнали масованої хакерської атаки, що розповсюджувалася вірусом Petya.A, який блокував роботу. Вірус поширювався також в Росії, Англії, Індії та інших країнах Європи і Азії. Вже до 30 червня по всьому світу збитки від кібератаки склали 8 млрд доларів.
Голова Глобальної програми Організації Об’єднаних Націй з кіберзлочинності Ніл Уолш 29 червня заявив, що слідчі не можуть встановити ініціаторів глобальної кібератаки, але стратегія нападників вказує, що не гроші були основним мотивом їхніх дій.

Довідка Finance.ua:

  • 27 червня Національний банк України попередив банки та інших учасників фінансового сектора про здійснювану зовнішню хакерську атаку невідомим вірусом.
  • Експерти Group-IB заявили, що причиною масштабної атаки на компанії України став вірус-шифрувальник Petya, який блокує комп’ютери і вимагає $300 викупу в біткойнах.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас