Інвестиції в дружин: ДФС гарантує українським чоловікам податкові знижки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інвестиції в дружин: ДФС гарантує українським чоловікам податкові знижки

Казна та Політика
1188
Одружені чоловіки-годувальники з безробітними дружинами мають право на податкову знижку – компенсацію коштів, – якщо вирішать підвищувати кваліфікацію своїх дружин, і оплачувати їх навчання. Про це українцям нагадала у відповідному роз’ясненні Державна фіскальна служба.
Звісно ж, йдеться про базову освіту – середню професійну або вищу. За освітні курси нічого компенсувати не будуть.
У випадку ж з серйозними дипломами чоловік-платник податків, може розраховувати на компенсацію витрат за навчання в 2016 році, виходячи з щомісячного ліміту в 1930 грн. (1,4 місячного прожиткового мінімуму на 1 січня звітного року). Якщо навчання в місяць обходилося дорожче, перевищення не включається до складу податкової знижки.
Причому, знижку дають навіть, якщо дружина має якісь супутні доходи: перебуває в декреті, отримуючи виплати по догляду за дитиною, або влаштувалася на тимчасовий підробіток, оформлений цивільно-правовим договором.
«Для податкової знижки важливий факт витрат на члена сім’ї першого ступеня споріднення, які підтверджені документально. Доходи людини, чиє навчання оплачується, до уваги не беруться. Тим більше, що матеріальна допомога (соціальна) не включається в суму оподатковуваного доходу», – пояснив UBR.ua партнер ЮФ ExpatPro Василь Чередниченко.
Водночас закордонні університети влада не оплачує. Податкову знижку надають тільки, якщо навчання відбувається в одному з українських навчальних закладів, незалежно від форми власності. Достатньо, щоб вуз мав ліцензію Міносвіти.
«Пільгу по податковій знижці нададуть тільки при отриманні першої освіти. Кілька років тому було роз’яснення податкової про те, що при отриманні другої або третьої освіти, пільги по податковій знижці на навчання не діють», – уточнив UBR.ua керуючий партнер адвокатського об’єднання «Suprema Lex» Віктор Мороз.
Нюанси оформлення
Для оформлення податкової за 2016 рік чоловікові необхідно надати до податкової інспекції, крім своєї декларації про доходи, такі документи:
  • Договір з навчальним закладом. При цьому не варто забувати або приховувати факт отримання від нього додаткових знижок на оплату по інститутських програмах лояльності.
«Основний договір укладено, наприклад, на 10 тис., грн. Людина підписала додаткову угоду про знижку і сплатила 8 тис. грн., про що не повідомила податкову. Вона все одно побачить факт меншої оплати, бо рахунки навчального закладу, як юридичної особи, для неї на виду. До мене, наприклад, зверталася жінка, чоловік якої отримав лист з проханням інспекції роз’яснити підстави, на яких отримано диплом. Він навчався заочно, одружився на переселенці з дитиною і в зв’язку з погіршенням матеріального становища вуз надав йому знижку на навчання. Податкова не тільки слала листи додому, але і зверталася за новим місцем роботи людини», – розповів адвокат Іван Ліберман.
  • Платіжне доручення на безготівкове перерахування коштів або квитанція банку/відділення зв’язку про перерахування готівкових коштів. Бажано, щоб в таких документах, щоб уникнути непорозумінь і зайвих питань, платником значився саме чоловік. Якщо прізвища подружжя різні, то в квитанції має бути зазначено, що, наприклад, Сидоров, платить за Іванову.
«Бажано, щоб з ПІБ не було плутанини і було зрозуміло, хто платник. У Податковому кодексі це не передбачено, але податкова давала роз’яснення, що за квитанціями має бути чітко видно, хто за що платить. Це їх трактування, але воно було і бажано його враховувати», – пояснила керівник практики рішень податкових суперечок KPMG в Україні Лариса Антощук.
  • Якщо кошти на навчання за дорученням працівника з його заробітної плати перераховував роботодавець, то необхідна довідка з місця роботи із зазначенням переказаних сум. Якщо роботодавець оплачував таке навчання у вигляді додаткового бонусу для свого працівника, то в такому випадку податкова знижка не надається.
  • Документ, що підтверджує першу ступінь спорідненості з особою, навчання якої оплачував платник податків, який претендує на податкову знижку. Якщо шлюб офіційно не зареєстрований, то знижку податкова не надасть.
«Якщо шлюб подружжя не зареєстрований, то податкова не буде розглядати їх, як членів сім’ї першого ступеня споріднення. Податкова розглядає відносини подружжя з точки зору Цивільного кодексу», – зауважила Антощук.
  • Бажано надати підтвердження Центру зайнятості про наявність безробітного на обліку. Хоча отримання статусу безробітного, це право непрацюючої людини, а не його зобов’язання. Адже факт відсутності доходів, начебто, підтверджувати не потрібно, бо в податковій фіксується по відрахуваннях з заробітної плати та ЄСВ, який сплачуються на кожного працюючого, по кому надходять податки, а по кому ні. Але наявність підтвердження ЦЗ зайвим не буде.
«Не важливо, звільнили людину по скороченню чи пішла за власним бажанням, як довго вона без роботи і інші моменти. У наших умовах важливо офіційно підтвердити, що особа не отримує заробітну плату, і у неї немає інших джерел фінансування», – зазначив Віктор Мороз.
На нові рейки
Втім, правила постійно змінюються. І 2016 рік – останній звітний період, в якому податкові знижки оформляють за старими правилами. Уже в 2018-му все повинно бути простіше, і більше людей зможе претендувати на пільги. Вони будуть включатися не тільки для безробітних жінок, яких утримують їх подружжя, але для тих, хто зможе похвалитися регулярною зарплатою.
Ще одне нововведення – скасування ліміту на суми відшкодування. Розмір податкової знижки не буде меншим за вартість навчання, позаяк вона буде включати всі витрати, передбачені в Податковому кодексі.
При цьому правила збираються змінити так, щоб знижку не тільки виплачували платникам податків, але і відносили її в рахунок майбутньої сплати податків. Це могло б бути вигідно роботодавцеві, який завдяки економії на податкових проплатах майбутніх періодів, отримував би тимчасово додатковий ресурс. Але для людини, яка розраховує на знижку, такий вид розрахунків може обернутися проблемами з «вибиванням» коштів з роботодавця.
Віта Філонич
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас