Вчені відкрили революційний спосіб утилізації ядерних відходів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені відкрили революційний спосіб утилізації ядерних відходів

Енергетика
1855
Фахівці Ратгерського університету (США) розробили дуже ефективну «молекулярну пастку» для радіоактивних йодидів у відпрацьованому ядерному паливі, яку можна використовувати повторно.
Пастка нагадує крихітну пористу губку. Внутрішня поверхня одного грама цієї речовини може розтягнутися і покрити п’ять баскетбольних майданчиків 28 на 15 м. А якщо туди потрапляють радіоактивні солі йодистоводневої кислоти, вони залишаються там навіки.
«Цей тип матеріалу має величезний потенціал через свою високу пористість, – говорить професор Цзин Лі, один з авторів статті, що вийшла в журналі Nature Communications. – У неї набагато більша площа, ніж у губки, і вона може вловлювати багато чого».
У процесі переробки відпрацьоване ядерне паливо виділяє радіоактивний молекулярний йод і органічний йодид у вигляді газу, який викликає рак і забруднює навколишнє середовище. Зазвичай для їх зберігання використовується твердий абсорбент на зразок кварцу, окису алюмінію і цеоліту, але вони не дуже ефективно вбирають і дорого коштують, говорить Лі.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас