У Фінляндії розроблено перший кишеньковий сканер наркотиків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Фінляндії розроблено перший кишеньковий сканер наркотиків

Світ
329
Spectral Engines представила портативний пристрій для скринінгу наркотиків, який поміщається на долоні і коштує в 20 разів дешевше від аналогів. Розробники позиціонують його як «перший багаторазовий кишеньковий сканер для поліцейських патрулів», пише New Atlas.
Spectral Engines, компанія при Технічному дослідному центрі VTT у Фінляндії, розробляє пристрій під назвою NarcoScan, який важить всього кілька сотень грамів.
Прилад набагато менший і набагато дешевший від всіх існуючих на ринку аналогів. Його невеликі розміри і низька ціна частково пояснюються тим, що замість власного процесора і дисплея він використовує смартфон.
Прилад визначає наявність наркотиків методом інфрачервоної спектроскопії, для якого достатньо вкрай малої концентрації речовини. Дані передаються на хмарні сервери і аналізуються власними алгоритмами компанії. Потім результати відображаються на екрані додатку в телефоні.
Процес займає всього кілька секунд і може ідентифікувати кокаїн, героїн та амфетамін. Алгоритми ідентифікації будуть оновлюватися, щоб визначати нові види наркотиків.
Пілотний проект розпочнеться на початку наступного року, а офіційний запуск продукту відбудеться навесні 2018 року.
Розроблено технологію аналізу дихання на факт вживання марихуани. Технологія розроблена Національним інститутом стандартів і технологій (НІСТ) США. Зараз в 28 штатах США марихуана дозволена для медичних і рекреаційних цілей, але їзда під впливом наркотику незаконна всюди. Щоб підкріпити закон, інститут розробив спосіб швидкої перевірки на вміст наркотичних речовин за диханням.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас