Як довго дорожчатиме бензин, і як скоротити витрати на паливо — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як довго дорожчатиме бензин, і як скоротити витрати на паливо

Енергетика
1294
Українським водіям треба готуватися до подальшого подорожчання бензину і дизельного палива — такий прогноз аналітиків ринку нафтопродуктів. Основні причини: зростання цін на нафту і “повзуче” здешевлення гривні по відношенню до долара. Про це сказано в матеріалі Сегодня.
Нафта і паливо
Експерти кажуть, що головний прискорювач подорожчання бензину влітку і на початку осені — зростання світових цін на нафту. Як роз’яснив нам директор спецпроектів НТЦ “Психея” Геннадій Рябцев, ціна нафти вперше за два роки перевищила позначку 60 доларів за барель (160 л) через те, що в березні 2016 р. нафтодобувні країни (ОПЕК) домовилися про зниження її видобутку, щоб підняти її вартість, що впала в 2015 р. нижче ніж 40 доларів за барель.
Через це нафтопродукти у нас вже подорожчали на 1,5 грн/л (А-95 зараз коштує в середньому 27 грн/л). Могло бути і більше, якби не долар, що подешевшав до 25,5 грн. З кінця жовтня два несприятливі чинники збіглися: в світі дорожчає нафта, у нас — долар.
Експерти
“Зростання вище ніж 60 доларів за барель — короткочасне, незважаючи на політичну напруженість у низці нафтовидобувних країн, насамперед це Венесуела і Ірак, — говорить Рябцев. — При такій вартості знову стане вигідним видобуток сланцевої нафти, насамперед у США, яка заповнить зниження пропозиції на ринку. У нас на ціну бензину більше впливає курс гривні, яка дешевшає до долара другий тиждень (вчора курс НБУ був 26,82 грн/$, або +29 коп.) Кожні 10 коп. зростання вартості долара — це 6-7 коп. надбавки в ціні літра бензину”.
Фінаналітики прогнозують, що долар у листопаді та грудні може подорожчати більш ніж на 1 грн. За оцінкою директора одного з банків Ігоря Львова, до січня буде 28 грн/$, щоб вийти на запланований у законі про держбюджет на 2017 рік середньорічний курс 27,2 грн/$. Розрахунок показує: при такому курсі літр звичайного А-95 повинен коштувати 29-29,2 грн, преміального — 31-31,5 грн.
Але директор консалтингової групи “А-95” Сергій Куюн упевнений, що паливо так подорожчати не повинно через збільшення його пропозиції.
“Нинішнє підвищення цін — наслідок дефіциту, спричиненого зупинкою НПЗ у Мозирі (Білорусь) на ремонт. Зараз завод у стадії запуску, постачання скоро відновиться, і дефіцит зникне. Але залишається напруженість у світі, яка неясно скільки триватиме. У будь-якому разі істотного коригування цін не буде, в межах 50 коп./л”, — розповів нам Куюн.
Тобто літр звичайного бензину А-95 в середньому подорожчає до 27,5 грн/л, преміального — до 29 грн/л, а дизпаливо зросте в ціні до 25,3 грн/л. Втім, щодо “дизелю” зростання цін може бути більшим — на 1-2 грн/л (до 27,5—28 грн/л) через те, що в холоди використовується більш дороге паливо — не “літнє”, а “зимове” і “арктичне”.
Ціни
Підвищення цін на продукти і промтовари економісти поки що не очікують.
“Паливна складова у іх собівартості – до 15%, тому, якщо бензин подорожчає на гривню, це додасть в ціну одиниці товару всього 15 коп., — роз’яснив нам президент Украналітцентру Олександр Охріменко. — А ось автобусні перевезення, де частка палива в собівартості - близько 50%, можуть подорожчати в грудні з розрахунку 1-1,5 грн на 100 км проїзду”.
Через постійне подорожчання бензину все більше водіїв переводять свої автомобілі на скраплений газ (LPG), встановлюючи газобалонне обладнання (ГБО). За даними консалтингової групи “А-95”, в цьому році споживання LPG-газу в Україні вперше перевищило споживання бензину.
Як повідомив нам аналітик “А-95” Артем Куюн, за 9 місяців цього року частка газу склала 31% від загального обсягу продажів палива в літрах бензину всіх марок — 29%, дизпалива — 40%.
“Баланс газу за 10 місяців 2016 р. — 1202,9 тис. т, за 10 місяців 2017 р. — 1301,2 тис. т. Зростання в 2017 р. порівняно з 2016-м на 7,6%, або на 98,3 тис. т, — підрахував Куюн. — Ціни до кінця року залишаться стабільними (зараз в середньому 12,27 грн/л, в серпні через дефіцит було до 17 грн/л). Ціни могли бути і нижчими, але їх стримує гривня, що дешевшає”.
За розрахунками майстра однієї з київських СТО Сергія Чернія, їздити на газі приблизно вдвічі вигідніше, ніж на бензині, незважаючи на більшу на 10-15% витрату газу: “Для “Ланоса” при середній витраті 10 літрів бензину на 100 км кілометр проїзду в місті на бензині коштує 2,7 грн, а на газі — 1,4 грн. При ціні ГБО в 12 тис. грн і щорічному пробігу 12 тис. км воно окупається за 9 місяців”.
Олександр Панченко
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас