Роттердам+ забезпечує прозорий порядок формування ціни вугілля - АМКУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Роттердам+ забезпечує прозорий порядок формування ціни вугілля - АМКУ

Енергетика
1095
Методологія розрахунку оптової ринкової ціни електроенергії (ОРЦ), де вугільна складова в тарифі на електроенергію заснована на котируваннях вугільного хаба ARA (Роттердам) + доставка в український порт, розроблена з ініціативи Антимонопольного комітету України (АМКУ). Про це заявила перший заступник глави АМКУ Марія Нижник.
Зокрема, за словами Нижник, для АМКУ було вкрай важливо забезпечити прозорість формування ціни вугілля в тарифі і відійти від ручного регулювання. У зв’язку з цим були дані конкретні рекомендації з даного питання. «Вона (формула Роттердам+, – ред.) з’явилася, в тому числі, внаслідок виконання рекомендацій Антимонопольного комітету. Що відбувалося? Для комітету важливо, щоб був зрозумілий і прозорий порядок. До того, як була будь-яка формула, вона (ціна вугілля, – ред.) визначалася регулятором самостійно. Причому жоден суб’єкт на ринку, на мій погляд, не розумів, як це відбувалося. З огляду на це, Антимонопольний комітет надав рекомендації, зобов’язав регулятора розробити формулу, яка була б однаковою для всіх», – сказала вона.
Нижник також зазначила, що прив’язка до міжнародних індексів дає зрозумілу ринкову ціну вугілля, якою неможливо маніпулювати. «Для нас було важливо, щоб ця формула була недискримінаційна. І нам, як Антимонопольному комітету, як антимонопольному відомству було необхідно, щоб прив’язка була до ринкових цін. Для нас важлива ясність, прозорість, зрозумілість, недискримінаційний порядок», – підкреслила вона.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас