Нитки шовкопрядів допоможуть відновлювати пошкодження в спинному мозку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нитки шовкопрядів допоможуть відновлювати пошкодження в спинному мозку

Технології&Авто
369
Дослідники з Оксфорда і Абердинського університету спільно з компанією Oxford Biomaterials виявили, що модифікований шовк азіатських диких шовкопрядів має властивості, що ідеально підходять для відновлення хребта. Вчені вважають, що шовк можна використовувати в якості «лісів» для будівництва нових нервових клітин.
На сьогоднішній день не існує ефективного способу лікування тяжких травм спинного мозку, бо нерви не можуть самостійно перетнути порожнину, яка утворюється після травми. Шовк може стати чимось на зразок будівельних лісів, що з’єднують порожнину хребта, і стати опорою для «проходження» нервів через пошкоджену ділянку.
Команда дослідників виявила, що модифікований шовк шовкопряда Antheraea pernyi володіє необхідними властивостями для відновлення хребта. По-перше, цей шовк має правильну жорсткість: якщо матеріал буде занадто жорстким, він може пошкодити тканину спинного мозку, тоді як занадто м’який матеріал завадить росту нервів. По-друге, поверхня шовку має особливий хімічний склад, який зв’язується з рецепторами нервових клітин, заохочуючи їх прикріплятися до матеріалу і рости уздовж нього. По-третє, шовк Antheraea pernyi не викликав негативної реакції в клітинах імунної системи, що зводить до мінімуму можливість запалення. Врешті, він поступово зникає з часом. Все це робить його ідеальним матеріалом для лікування травм хребта і навіть черепно-мозкових травм.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас