Біологи відкрили у бактерій «відчуття дотику» — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Біологи відкрили у бактерій «відчуття дотику»

Технології&Авто
365
Вчені Університету Індіани (США) розробили новий метод спостереження за клітинними структурами і змогли визначити, як бактерії відчувають контакт з поверхнями. Це відкриття проливає світло на формування біоплівок, багатоклітинних утворень, відповідальних за низку захворювань.
Біоплівки є причиною 65% випадків інфекційних заражень і вимагають щорічно мільярдних витрат. Через них водопровідна вода часто стає непридатною для пиття. Нещодавній спалах хвороби легіонерів у штаті Мічиган також на совісті біоплівок. Вчені Університету Індіани змогли з’ясувати механізм їх формування.
Професор Ів Брун і його колеги помістили перед бактерією молекулу малеіміду і виявили, що вона обмацує молекулу своїми надтонкими ворсинками, фімбріями, які рухаються вперед і назад, поки не відчують перед собою іншу клітину. Тоді бактерії починають виробляти дуже липку субстанцію, завдяки якій вони приклеюються до поверхні і починають формувати біоплівку. «Вони начебто протягують мотузку, в середині якої зав’язаний вузол, через дірку, яку клітина використовує для того, щоб витягати і втягувати фімбрії – молекула малеіміду не проходить крізь неї», – пояснює Кортні Еллісон, провідний автор дослідження, опублікованого в журналі Science.
Це відкриття стало можливим завдяки новому методу спостереження за бактеріями: вчені використовували флуоресцентну фарбу, яку нанесли на молекулу малеіміду. Так вони змогли спостерігати в мікроскоп за рухами ворсинок бактерії. Це перше пряме свідчення ролі, яку фімбрії відіграють у формуванні біоплівок. У планах учених – розкрити точний механізм, що зв’язує рух фімбрій з виробленням клейкої субстанції. Два ці процеси точно пов’язані, але природа цього зв’язку поки залишається загадкою, пише EurekAlert.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас