Українці на експорт: сьогодні і завтра трудової міграції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці на експорт: сьогодні і завтра трудової міграції

Казна та Політика
6243
Трудова міграція в останні роки стала одним з найбільших викликів для нашої країни. Втомившись від відсутності реформ і очікування кращих економічних умов в Україні, мільйони співгромадян намагаються поліпшити свій фінансовий стан і реалізувати кар’єрні очікування в інших країнах.
Головна причина, що підштовхує до виїзду за кордон – бажання отримати більш цікаву і високооплачувану роботу, ніж у себе на батьківщині. Також Україна не може запропонувати своїм громадянам привабливі економічні умови для підприємництва. Поки ці проблеми не будуть вирішені, наша країна продовжить залишатися експортером трудових ресурсів, а відтік робочих рук і мізків триватиме.
Бідність виштовхує
Економічний спад, девальвація національної валюти й різке зростання внутрішніх цін, що почалися в 2014 році, призвели до помітного зниження рівня життя в країні. У доларовому еквіваленті доходи більшості українців знизилися в 2-3 рази. Ситуацію посилює і зростаючий рівень безробіття. Тільки за даними Мінсоцполітики, реальний рівень безробіття в Україні у 2017 році складає 9,5%, це близько 2 млн осіб.
Тривала криза, відсутність видимих орієнтирів її завершення та найнижчий рівень життя в порівнянні з сусідніми країнами штовхають українців за кордон на пошуки кращих умов для заробітку і самореалізації.
Точних даних, скільки співвітчизників зараз працює за кордоном, немає, оскільки при виїзді з країни фіксується лише факт, а не мета виїзду. Однак за оцінками Держслужби зайнятості, зараз за кордоном працює понад 5,5 млн українців.
Деякі європейські країни активно заохочують приплив трудових мігрантів, в тому числі і з України.
Яскравим прикладом може бути Польща, яка має серйозні проблеми з внутрішніми трудовими ресурсами. Рівень заробітної плати в Польщі, в 5 разів вищій, ніж в Україні, плюс лояльний клімат для працевлаштування іноземців зробили цю країну найбільш привабливою для працівників з України.
Кількість трудових мігрантів з України в Польщі з 2013 року зросла в 6,5 разу. У 2016 році Польща видала українцям 1,3 млн запрошень на роботу.
В результаті масовий відтік українців на роботу в сусідні країни сприяє зростанню економіки і добробуту цих країн, але при цьому погіршується економічна, демографічна і соціальна ситуація в Україні.
За даними соцопитування соціологічної групи «Рейтинг», більш ніж 36% всіх опитаних виїжджали на роботу в Польщу, 25% – в Росію, 5% працювали в Чехії та Німеччині, 3% – в Італії, решта – в інших країнах переважно Західної Європи.
На думку директора Міжнародного фонду Блейзера Олега Устенка, Україна вже найближчим часом почне відчувати наслідки масового відтоку працездатного населення. Крім того, останнім часом посилився виїзд за кордон освічених і талановитих молодих людей, від яких багато в чому залежить майбутній успіх нашої країни. У такій демографічній та міграційній ситуації Україні буде вкрай важко в перспективі вийти на стійке економічне зростання.
Праця на експорт
За даними Національного банку, у 2016 році в Україну від заробітчан надійшло 5,4 млрд доларів, що на 4% більше показника попереднього року. Ця сума дорівнює 19% від суми доходів держбюджету в 2016 році і становить близько 7% ВВП нашої країни.
Україна входить у першу тридцятку країн, найбільш залежних від експорту трудових ресурсів. Фактично надходження від трудової міграції вже давно стали важливою складовою нашої економіки.
У цьому рейтингу лідером продовжує залишатися Непал, де грошові перекази формують 33% ВВП, у Таджикистані – 29%, у Киргизії – 26%. Звичайно, Україні ще далеко до лідерів цього рейтингу, але тривожний сигнал для країни вже пролунав.
Ситуація, що склалася з відтоком за кордон кваліфікованого персоналу, помітно турбує і представників ділових кіл України. Учасники Київського міжнародного економічного форуму, який пройшов у жовтні поточного року в Києві, відзначали брак кваліфікованого персоналу при розширенні свого бізнесу вже зараз.
Якщо уряд нічого не робитиме, це може обернутися катастрофічними наслідками для бізнесу і економіки країни в майбутньому. Оскільки немає сенсу модернізувати або розширювати виробництво, якщо на ньому не буде кому працювати.
На даний момент зусилля уряду щодо зниження рівня трудової міграції поки що не особливо помітні. Можливо тому, що перерахування працюючих за кордоном українців стали незамінною статтею валютних надходжень в країну. За період з 2013 по 2016 рік надходження від трудових мігрантів перевищили прямі іноземні інвестиції в Україну в 2,4 разу.
Українці на експорт: сьогодні і завтра трудової міграції
Грошові перекази через банки і обмінні пункти йдуть на міжбанківський ринок, що стабілізує курс гривні і задовольняє попит імпортерів на валюту. Уряду і великому, орієнтованому на імпорт, бізнесу це вигідно, тому різких кроків щодо зниження рівня трудової міграції в найближчому майбутньому, швидше за все, не передбачається.
Не все втрачено
На думку президента асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василя Воскобойника, питання трудової міграції в Україні прирівнюється до тотальної втрати трудових ресурсів, але це не зовсім так. Більшість українців, які зараз працюють за кордоном, за сприятливих обставин налаштовані повернутися додому.
За даними досліджень соціологічної групи «Рейтинг», більшість опитаних мігрантів (близько 80%) шукає сезонну або короткострокову роботу за кордоном і за межами України планують перебувати до шести місяців. І тільки 15% опитаних розраховують на довгострокове працевлаштування.
Понад 40% опитаних зацікавлені працювати за кордоном. А 67% респондентів, які вже мають досвід роботи за кордоном, готові знову виїхати на заробітки за кордон.
Таким чином, українцям не можна дорікнути у відсутності патріотичності, більшість тих, хто виїхав на заробітки за кордон, не планують змінювати місце проживання і назавжди залишати Україну.
Головна причина, що підштовхує українців до трудової міграції – відсутність гідних умов для заробітку і самореалізації і некомфортний клімат для розвитку підприємництва всередині країни. Це, перш за все, сигнал для уряду, на який давно час відреагувати.
Погіршується ситуація з трудовими ресурсами в Україні – це, в тому числі, і реакція громадян на безперервну кризу в країні, і відсутність реформ, які поки що не поспішають проводити.
Адміністративними методами проблему трудової міграції вирішити не вдасться, тому рано чи пізно під тиском економічних обставин уряду доведеться почати структурні реформи в економіці.
Якщо в Україні будуть створені умови для сталого економічного зростання і з’явиться достатня кількість нових робочих місць, можна очікувати повернення в країну більшості громадян, які зараз працюють за кордоном. Співвітчизники, які отримали під час роботи за кордоном досвід, знання та навички, збагатять тим самим економіку і бізнес-середовище нашої країни.
Сергій Савенко
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас