Три способи оформити аграрну розписку в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Три способи оформити аграрну розписку в Україні

Аграрний ринок
489
Іноземці збираються стимулювати застосування аграрних розписок в аграрному секторі України. Міжнародна фінансова корпорація (IFC) розглядає сектор вирощування фруктів і ягід як дуже перспективний для їх застосування. Там вважають, що розписки – це інструмент, що дозволяє залучити додаткове фінансування в період дефіциту класичних банківських кредитів.
Вони можуть зацікавити садівничі господарства, велика частина яких – малі та середні з площею угідь до 100 га, максимум до 200 га, вважає менеджер розвитку проектів «Аграрні розписки в Україні» Міжнародної фінансової корпорації (IFC) Олександр Муляр.
Відповідно до закону, аграрна розписка – зобов’язання сільгоспвиробника розрахуватися майбутнім врожаєм або грішми (після його збирання і реалізації) зі своїм кредитором.
По-перше, запорукою тут виступає майбутній урожай. Тому немає необхідності закладати техніку чи інші основні засоби, що потрібно при оформленні звичайного кредиту.
Друга особливість – прив’язка до конкретної земельної ділянки, з якої буде зібраний урожай. Це фіксується нотаріусом при оформленні відповідного договору про складання аграрної розписки. Щоб кредитор міг приїхати і перевірити як «ростуть» його гроші (або товар). Аграрна розписка реєструється в Реєстрі аграрних розписок.
По-третє, стягнення за договором аграрної розписки відбувається в позасудовому порядку, згідно з виконавчим написом нотаріуса. Це, за словами Олександра Муляра, захищає кредитора і дисциплінує позичальника.
«З 150 аграрних розписок на загальну суму 1 млрд грн поки що не було жодного випадку дефолту», – запевнили в МФК.
Залежно від виду розрахунку по розписці (товаром або грошима), їх краще застосовувати теж по-різному. Адже позичати гроші можуть будь-які компанії, наприклад, переробники, яким потрібніша сировина, ніж повернення грошей. Це важливо, бо фінансову розписку під час її дії не можна переоформити в товарну. Але питання можна врегулювати в договірному порядку шляхом виконання фінансової аграрної розписки і видачі товарної аграрної розписки і навпаки.
Наприклад, переробник дає або гроші, або необхідні технічні ресурси виробнику яблук, а натомість отримує гарантовану кількість сировини для свого виробництва.
Інший випадок, коли аграрія кредитує постачальник добрив або засобів захисту рослин. Він видає кредит товаром, а після погашення аграрної розписки отримує гроші після збору і реалізації врожаю. Як правило, дисконт за такими операціями становить не більше 5%.
Нарешті, схеми були б більш ефективні, якби у аграрія був одночасно контракт на збут майбутнього врожаю. Наприклад, з переробником або трейдером.
«Тоді при гарантованому збуті продукції за гарантованою ціною і умови оформлення аграрних розписок були б кращі», – розповіли в МФК.
Наприклад, трейдери також могли б оформляти аграріям розписки. І тоді отриманими грошима аграрій міг би розрахуватися за добрива або ЗЗР, а потім розрахуватися урожаєм з трейдером і переробником.
Точно так і банк міг би виписувати аграрні розписки під існуючий контракт на поставку майбутнього врожаю трейдеру.
Костянтин Симоненко
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас