Плата за менших братів: всі основні аспекти скандального законопроекту про тварин — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Плата за менших братів: всі основні аспекти скандального законопроекту про тварин

Особисті фінанси
5304
Група депутатів зареєструвала в парламенті законопроект, згідно з яким утримання тварин можуть зробити занадто дорогим задоволенням для простих українців.
Ініціатива народних обранців викликала великий суспільний резонанс. Багато українців бояться, що їм доведеться нести додаткові витрати на реєстрацію, чіпування та догляд за своїми вихованцями.
Ми проаналізували всі особливості скандального законопроекту.
Хто це запропонував і чому
За домашніх тварин вирішила взятися група з 20 народних депутатів, які підписали законопроект №7220 під назвою «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо запровадження обліку домашніх і безпритульних тварин)».
Головним автором документа виступив народний депутат від БПП Андрій Немировський. Однією з головних цілей законопроекту є встановлення контролю над популяцією безпритульних тварин.
«Постійне джерело поповнення популяції безпритульних тварин – власницькі тварини. Неконтрольований або небажаний приплід, залишений під відкритим небом на вулиці, загублені або викинуті живі іграшки, свідоме залишення тварин без нагляду – все це призводить до регулярного збільшення популяції безпритульних тварин. Отже, очевидним є той факт, що регулювання і зменшення кількості безпритульних тварин можливе тільки за умови налагодженого контролю за чисельністю, в першу чергу, власницьких тварин», – сказано в пояснювальній записці до законопроекту.
Андрій Немировський зазначив, що законопроект розроблено з метою запровадження обліку та ідентифікації тварин шляхом збору та занесення відповідної інформації в єдину державну електронну базу даних тварин. Планується, що вона буде містити інформацію про всіх зареєстрованих в Україні тварин.
«Важливою складовою у вирішенні питань, пов’язаних з тваринами, є питання відповідальності осіб, які їх утримують. Виходячи з цього, логічним рішенням зазначеного кола проблем є чіпування та реєстрація тварин, підвищення рівня відповідальності за неналежне поводження з твариною власників і тих, хто ними займається, створення умов для комфортного співіснування людей і тварин», – пояснив Немировський.
Зокрема, проект закону передбачає підвищення відповідальності опікунів тварин за суворе поводження з ними і порушення умов утримання.
«Ухвалення цього законопроекту забезпечить встановлення належного контролю за кількістю домашніх і безпритульних тварин, запобігання зростанню чисельності бездомних тварин, сприяння створенню комфортних умов співіснування людей і тварин в населених пунктах і поліпшення їх санітарно-епідемічного стану», – резюмував автор законопроекту.
Що може змінитися для власників тварин
Якщо депутати підтримають законопроект, то українських власників тварин чекають серйозні зміни. У такому разі обов’язковою стане процедура реєстрації і чіпування всіх кішок і собак у віці від двох місяців. За диких і бездомних тварин заплатить місцева влада, за домашніх – їхні власники.
Після купівлі вихованця необхідно буде зареєструвати його протягом п’яти днів. Якщо ж власник переїжджає разом з твариною, то він протягом тих же п’яти днів повинен повідомити про це ветеринарну службу.
Реєстрація передбачає видачу тварині довічного порядкового номера, який потрібно буде прикріпити до нашийника. Раз на три роки господар буде зобов’язаний відвідати разом зі своєю твариною ветеринарну клініку.
Для власників котів і собак введуть новий збір в розмірі 180 грн. Звільнять від нього тільки чорнобильців, інвалідів Великої Вітчизняної війни, учасників АТО, інвалідів I і II груп, громадські організації та притулки, органи державної та місцевої влади, а також українців, які взяли тварину з притулку. У законопроекті прописано, що реєстрацією і чіпізацією тварин буде займатися якесь нове комунальне підприємство.
За підрахунками експертів, зараз в Україні налічується близько 8 млн кішок і 3 млн собак. Виходить, що оплата нового збору може обійтися українцям майже в 2 млрд грн.
Законопроект передбачає заборону на розведення тварин без «породної цінності». Простими словами, українці не зможуть тримати вдома дворняжок. Також під заборону може потрапити і розведення потомства в домашніх умовах. Право на це депутати хочуть закріпити за племінними розплідниками і кінологічними клубами з відповідною ліцензією.
Нардепи також визначили список потенційно небезпечних порід собак, які повинні проходити обов’язковий психіатричний огляд. До цього переліку потрапили доберман, німецька і кавказька вівчарки, американський бульдог, фокстер’єр, шарпей і багато інших популярних порід собак. Деякі експерти кажуть, що це одна з найбільш суперечливих норм законопроекту. Мовляв, ветеринарні клініки просто почнуть торгувати довідками для собак.
Після смерті вихованця власнику необхідно буде негайно повідомити про це ветеринарній клініці. Також потрібно буде здати труп тварини разом з його паспортом та номерним знаком. У законопроекті прописано, що ховати котів і собак будуть тільки на кладовищах для тварин і в крематоріях.
Суворі штрафи і покарання
Законопроект передбачає посилення відповідальності власників тварин, яких будуть карати гривнею, а в деяких випадках – позбавленням волі. Наприклад, умертвіння вагітних котів і собак, їх усипляння в присутності маленьких дітей буде прирівнюватися до жорстокого поводження з тваринами. Це вже 299 стаття Кримінального кодексу України, яка передбачає штраф до 850 грн або арешт на строк до 6 місяців.
За порушення на українців можуть накласти й інші штрафи:
  • Від 850 до 1700 грн – за неприбирання екскрементів собаки (за винятком собак-поводирів);
  • Від 5100 до 20 400 грн – за використання тварин для жебрацтва;
  • Від 5100 до 20 400 гривень – за розведення безпородних домашніх тварин і появу потомства «на дому».
  • Від 3400 до 20 400 грн – за відмову від стерилізації тварини;
  • Від 340 до 20 400 грн з конфіскацією тварини – за продаж котів і собак з рук без документів.
Максимальні штрафи будуть застосовуватися до тих, хто повторно порушив закон протягом одного року.
Поліція може прийти до будь-якого
Ще один цікавий момент законопроекту пов’язаний з тим, що контроль за дотриманням всіх нововведень ляже на плечі Національної поліції. Це означає, що поліцейські зможуть приходити до українців додому, щоб перевірити, чи носить їх вихованець нашийник, чи в належних умовах утримується і чи не виникло у нього «незаконної» вагітності. Очікується, що силовики навіть отримають право вилучати у власників тварин до суду.
Рухаємося в Європу
Цікаво, що в інших європейських країнах вже давно діють податки на домашніх тварин, при цьому їх розмір не можна порівняти зі збором, який депутати хочуть ввести для українців.
«Податок на собак існує в багатьох європейських країнах. У Швеції, наприклад, його розмір залежить від росту пса, а в Норвегії – від довжини. Тому шведи зазвичай заводять приземкуватих такс, а норвежці – собачок довголапих «компактних» порід. Господарів австрійських шариків рік тому зобов’язали оформляти для своїх вихованців страхові поліси. Тепер кожне народжене щеня обходиться своїм господарям в 725 євро. Собаківник, який ухиляються від оплати страховки, ризикує бути оштрафований на 3,5 тисячі євро», – пише на своїй сторінці в Facebook бізнесмен Володимир Співаковський.
За домашніх котів і собак доведеться платити. А що з іншими тваринами?
Автори законопроекту згадують «собак, котів та інших домашніх тварин». Однак, кого саме вони мають на увазі, нардепи не пояснили. Логічно припустити, що в цей перелік увійдуть папуги, канарки та інші свійські птахи. Але як бути з комахами, плазунами, гризунами або рибками – поки неясно.
Олексій Мельниченко
За матеріалами:
hyser
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас