Інвестору зрозуміла прив'язка до біржового індексу в Роттердамі, - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інвестору зрозуміла прив'язка до біржового індексу в Роттердамі, - експерти

Енергетика
248
Для розвитку ринку електроенергії потрібно прозоре ціноутворення і зрозумілі правила. Таку думку в коментарі “Апострофу” висловив керівник енергетичної групи Групи з підтримки України Представництва ЄС в Україні Торстен Веллерт.
“Фактори, що впливають на розвиток ринку електроенергії – це передбачуваність, те, що відбувається з цінами, з тарифоутворенням. Немає нічого гірше, якщо в цьому аспекті все змінюється, коли немає прозорості та довіри. Хто тоді буде інвестувати? Що важливо для інвестицій: якщо український ринок бере участь у європейському, тоді ціни будуть стабільніші, будуть більш прогнозованими. Тоді інвестору буде зрозумілий весь ринок”, – розповів Веллерт.
На його думку, для зрозумілого і прозорого тарифоутворення може бути використана прив’язка до міжнародного індексу. Наприклад, у випадку з ринком вугілля, до індексу біржі в Роттердамі. “Я думаю, що в прив’язці до індексу (використання “Роттердам+”, – ред.) – це непоганий спосіб отримати стабільність. Нічого немає гірше, якщо сьогодні одне рішення, а завтра інше. Система повинна функціонувати і люди повинні бачити, як це працює. Тому що довіру не купиш”, – вважає Веллерт. Радник з енергетики Стратегічної групи радників з підтримки реформ при Кабінеті міністрів України Карел Хірман впевнений, що на нормально функціонуючому ринку регулятор не повинен визначати вартість сировини.
За матеріалами:
Апостроф
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас