Як українському фермеру отримати дотацію з бюджету — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як українському фермеру отримати дотацію з бюджету

Аграрний ринок
1034
Як показують підсумки першого року застосування в Україні нового механізму дотацій сільгоспвиробників, який прийшов на зміну спецрежиму ПДВ, дрібні та середні виробники фактично були позбавлені можливості отримати таку підтримку.
Йдеться, наприклад, про господарства з земельним банком в 3 тис. га, які вирощують зернові культури (пшеницю, кукурудзу), а також утримують корів чи свиней. У таких підприємств вхідний і вихідний ПДВ так корелюються, що рослинництво з’їдає більше, ніж генерує тваринництво.
«Тому зараз навіть невеликі господарства оформляють малу ферму як молочно-товарну, щоб отримувати 100%-у дотацію. На жаль, цей сезон ми втратили», — розповів народний депутат і президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко.
У чому проблема
У 2017 році був змінений спосіб підтримки аграрної галузі — замість спецрежиму відшкодування ПДВ були введені державні дотації. Механізм їх виплат грунтуються на автоматичних розрахунках сплаченого ПДВ.
Бюджетна дотація виплачується товаровиробникам щомісяця пропорційно частці сплаченої до бюджету суми ПДВ за визначеними видами діяльності в загальній сумі сплати ПДВ (п. 5 порядку №83 затвердженого КМУ).
Тобто право на дотації мають тільки ті підприємства, які заплатили ПДВ за визначеними видами діяльності більше, ніж суми, заявлені до відшкодування за всіма видами діяльності підприємства.
Нагадаємо, що під програму фінансової підтримки підпадали не всі компанії, а лише ті, які спеціалізуються на вирощуванні і розведенні: овочів і баштанних культур, грибів, цукрового буряка, винограду, фруктів і ягід. У тваринництві на дотації можуть розраховувати господарства з розведення великої рогатої худоби молочних порід, іншої худоби для одержання м’яса (коней, овець, свиней, птиці) та інші.
За словами заступника голови Всеукраїнської аграрної ради Михайла Соколова, господарства, які займаються рослинництвом, в силу своєї специфіки в першому півріччі дотаційних грошей взагалі не можуть отримати. Оскільки реалізація продукції відбувається в другому півріччі. В результаті такі господарства у першому півріччі набирають податковий кредит, який може навіть значно перевищувати суми ПДВ, які дає в цей час тваринництво.
Що потрібно для переходу
Щоб відокремити тваринництво від рослинництва, аграріям доводиться ділити свій бізнес на два окремі господарюючі суб’єкти.
Тому насамперед треба вибрати, яким буде цей суб’єкт. Хоча юристи кажуть, що вибір організаційно-правової форми тут не має особливого значення.
Як пояснила фінансовий аналітик Eterna Law Зоя Кравченко, претендувати на дотацію можуть як юридичні, так і фізичні особи-підприємці, що виробляють сільгосппродукцію. Головне, щоб вони були зареєстрованими платниками ПДВ.
Тому другий пункт програми дій для нового суб’єкта — встати на облік у ДФС як платник ПДВ.
Потім треба потрапити в єдиний Реєстр одержувачів бюджетної дотації, оскільки це є також обов’язковою вимогою — наявність інформації в реєстрі про с/г виробника.
«Тут, перш за все, важливо, щоб підприємства відповідали п. 16-1.3 Закону «Про державну підтримку сільського господарства України», а саме — питома вага вартості сільськогосподарських товарів повинна становити не менше 75% вартості всіх товарів, поставлених протягом попередніх 12 місяців», — розповіла Кравченко.
Для внесення сільськогосподарського товаровиробника в Реєстр отримувачів бюджетної дотації послідовних звітних податкових періодів сукупно.
При цьому сільгосптовари повинні бути придбані або вироблені на власних або орендованих потужностях (площах). Це основні критерії — обороти і власні або орендовані потужності.
Тому важливо передати на баланс нового суб’єкта потужності, пов’язані саме з виробництвом тваринницької продукції.
«Згаданий закон був доповнений розділом, який містить інформацію про підтримку окремих сфер товарного сільського виробництва з боку держави. У ньому міститься вичерпна інформація про суб’єктів фінансування з державного бюджету і загальний порядок її отримання», — зауважила Кравченко.
Нюанси заповнення паперів
Для реєстрації в Реєстрі отримувачів бюджетної дотації потрібно подати спеціальну заяву за формою № 1-РОБД, затвердженою наказом Мінфіну № 275 від 23 лютого 2017 р.
При заповненні заяви треба звернути увагу, що вона заповнюється і подається в електронній формі або у паперовому вигляді за місяць до початку податкового періоду, з якого особа буде мати право на отримання бюджетної дотації.
При цьому треба вкластися у 5 календарних днів після закінчення граничного строку подання податкової звітності з ПДВ.
Кількість видів діяльності не може перевищувати кількість видів діяльності, визначених у законі.
«Для новоствореного сільськогосподарського товаровиробника, який здійснює господарську діяльність менше ніж 12 календарних місяців, питома вага сільськогосподарських товарів розраховується за результатами кожного окремого звітного періоду (одного місяця)», — розповіла юрист.
Костянтин Симоненко
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас