ФДМУ позитивно оцінює результати приватизації у 2001 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ФДМУ позитивно оцінює результати приватизації у 2001 році

174
Фонд державного майна України позитивно оцінює результати приватизації у 2001 році. Безперечно, приватизаційний 2001 рік відбувся. В першу чергу продажем Запорізького алюмінієвого комбінату, Харцизького трубного заводу та 6 обласних енергорозподіляючих компаній. На ці та інші підприємства, які було продано за новими правилами, затвердженими трирічною програмою приватизації прийшли промислові інвестори, які вже доказали ефективність своєї діяльності. І саме принципова позиція Фонду державного майна у відстоюванні нових умов продажу майна, які було закладено в Указі президента про прискорення приватизації, сприяли тому, що на підприємства прийшли саме ефективні власники. Додамо, що Фонд і в подальшому буде наполягати на тому, щоб контрольні пакеты акцій стратегічних підприємств продавалися саме промисловим інвесторам. Фонд вже доказав, що гроші в бюджет від приватизації не можуть бути єдиним завданням ФДМУ. В решті решт, бюджет отримав більше від ефективної діяльності серьйозних власників, ніж складала б разова оплата за пакет акцій. У звязку з цим зазначимо, що направлення коштів від приватизації на інвестування економіки, як це зазначено у Законі про Держбюджет на 2002 рік, сприятиме покращенню діяльності підприємств.
Окрім того, рік, який минає, став роком боротьби Фонду з нелегальною реалізацією майна, що належить державі. В результаті цього, за нашими підрахунками, вдалося зберегти майна на суму, не менше ніж та, яку було зароблено при продажу майна на конкурсах і біржах. Нагадаємо, що грошовим результатом року є надходження до Державного бюджету коштів від приватизації більше, ніж 2 млрд. грн. Як відомо, ці кошти направляються на соціальні виплати: зарплати та пенсії.
Фонд державного майна відзначає: 2001 рік переломив ставлення суспільства до процесів приватизації – він став прийнятним і зрозумілим. Такі висновки ми робимо перш за все з тих листів, які приходять у Фонд від громадян, з тих матеріалів, які друкують засоби масової інформації. Ми вважаємо, що це відбулося в першу чергу через те, що вже досягнуто економічного ефекту від передачі державних підприємств у руки приватних власників, які демонструють більшість галузей народного господарства. Громадяни України отримали товари та послуги високого європейського рівня.
Важливо, що діяльність Фонду державного майна оцінена на високому рівні керівництвом держави і міжнародними партнерами нашої країни.
Головними завданнями на 2002 рік є продаж “Укртелекому”, контрольних пакетів 12 обласних енергетичних компаній та залишків акцій тих обленерго, які було продано раніше, а також підприємств холдингів,металургії, хімічної промисловості, машинобудування. Сьогодні до Кабінету міністрів направлено пропозиції Фонду щодо продажу підприємств на суму 7,7 млрд. грн. Фонд державного майна зазначає, що в наступному році всі його зусилля будуть направлені на виконання завдань з надходженння коштів від приватизації до Держбюджету у сумі 1 млрд. доларів, вдосконалення законодавчої бази приватизації, в першу чергу – прийняття Закону про ФДМУ і зняття тих юридичних питань щодо конкретних підприємств, які зараз гальмують їх приватизацію. І звичайно, якісний склад підприємств, які пропонуються до продажу в наступному році, вимагає від Фонду активного пошуку потенційних покупців і проведення великої рекламної компанії.
За матеріалами:
ФДМУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас