Блокчейн плюс сільське господарство: як зміниться життя споживача і бізнесу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Блокчейн плюс сільське господарство: як зміниться життя споживача і бізнесу

Аграрний ринок
657
Які можливості дає фермерам база даних, яку не можна змінити заднім числом.
Україна зараз як ніколи потребує сміливих експериментів у всіх сферах – як з боку бізнесу, так і з боку держави.
Якщо їх буде багато, є великий шанс, що частина з них виявиться успішною. Таким чином економіка отримає потужний поштовх для зростання.
Країна вже стає свідком таких експериментів: в Україні пройшов перший аукціон з використанням блокчейну.
Він зробив Україну на крок ближче до побудови цифрової економіки. До 2018 року ця технологія буде використовуватися і в держреєстрі прав на нерухоме майно.
Поки хіба що айтішники великих агрохолдингів більш-менш розуміють, які перспективи може дати ця технологія для агробізнесу. Середні і дрібні фермери ще не усвідомили своїх потенційних переваг.
Зрозуміло, не все, про що піде мова далі, буде реалізовано в Україні. Частина написаного може здаватися фантастикою, але в недалекому минулому тільки письменники-фантасти могли уявити, що по вулицях будуть їздити машини без водіїв, а телефони будуть потужніші від комп’ютерів.
Що таке блокчейн
Це глобальна база даних, в якій записи зберігаються у вигляді пов’язаних між собою блоків. Ці блоки зберігаються одночасно на величезній кількості комп’ютерів.
Щоб було зрозуміліше аграріям, наведу такий приклад: це як блокнот, який існує у великій кількості ідентичних копій, і його сторінки так добре прошнуровані, що вирвати одну не можна.
Внести зміни в будь-який блок дуже складно і навіть неможливо, а якщо вже вони вносяться, то повинні відповідати певним правилам.
Перевірити оригінальність ланцюжка може кожен учасник бази. Виходить, що блокчейн – це інструмент, що дозволяє записати дані в базу, яка існує у величезній кількості примірників і яку не можна підробити.
Прозорий ланцюжок постачання продуктів збереже людям здоров’я, а виробникам – гроші
Блокчейн може допомогти АПК в створенні прозорого ланцюжка виробництва і поставки продуктів, який гарантує харчову безпеку.
Споживачі хочуть знати про походження їжі і готові переплачувати, якщо можуть дізнатися всі подробиці про товар. Зараз дотримання стандартів гарантує сертифікація, але вона дорога. Інша проблема сертифікації в тому, що результати перевірок можна змінити заднім числом за хабар.
Блокчейн усуває цю проблему. Технологія не дозволяє змінити внесений запис непомітно. Його зміст і дата залишаться незмінними.
При такій системі вся незмінна історія продукту буде на екрані смартфона споживача. Держава теж зможе користуватися перевагами ланцюжка. Санітарні органи зможуть відстежити, як поширювалася епідемія. Якщо людині стало погано після з’їденого, лікар зможе моментально дізнатися, якої якості продукт з’їв потерпілий.
Звісно, блокчейн не вирішує проблеми достовірності даних. Ветеринар може навмисно внести в базу неправдиву інформацію. Цю лазівку можна обійти, доручивши компаніям з хорошою репутацією завіряти коректність введених записів. Такими гарантами можуть бути аудиторські компанії.
Страховка від обману для бізнесу
Оскільки записану в блокчейн інформацію можна змінити і її видно всім, блокчейн може застрахувати від обману з боку партнера.
Не вдасться завищити втрати, знизити ціни або провести інші махінації. Єдиний нюанс – необхідна компанія з хорошою репутацією, яка могла б підтвердити, що в блокчейн вноситься коректний запис.
Допомагає дрібним господарствам залучити інвестиції
В Україні фермерам складно отримати фінансування і їм на допомогу приходять технології. Я говорю про ICO. Ця абревіатура схожа на IPO, в чомусь вони схожі, в чомусь різні.
IPO – це фінансування за рахунок розміщення акцій на біржі, а ICO – це емісія не акцій, а “токенів”, які потім обмінюють на криптовалюти або звичні гроші. Токени існують саме в світі блокчейну.
ICO більше схоже на звичний колективний збір коштів – краудфандинг – і підходить для невеликого бізнесу на ранніх етапах.
Поки що це непопулярна форма залучення капіталу. Оскільки такий метод фінансування лише недавно зародився, ICO ніяк не регулюється державою, і не тільки в Україні. Значить, в цій сфері повно шахраїв, які шукають легкі гроші, але не збираються виконувати свої обіцянки.
Хоч є приклади з IT і фінансово-технічної сфери, коли стартапи таким чином збирали мільйони доларів, фермеру буде незмірно складніше переконати людей інвестувати в його бізнес.
Зате з ICO немає необхідності витрачатися на послуги юристів або бізнес-переговори, адже гроші ви отримуєте від звичайних людей.
Смарт-контракти гарантують контрагентам виконання зобов’язань
Відома проблема: фермери постачають свій товар, а потім місяцями чекають оплати за нього. Зараз основний і чи не єдиний спосіб застрахуватися від подібного – працювати з перевіреними гравцями ринку.
Проблему можуть вирішити смарт-контракти, інакше кажучи, розумні контракти. Вони записуються не у вигляді паперових договорів, а коду. При настанні певних умов вони виконуються самі.
Скажімо, постачальник виконав свої зобов’язання, право власності на товар перейшло покупцю, і постачальнику відразу ж перераховуються гроші. Переваги розумних контрактів – відсутність посередників і витрат на них, гарантія виконання зобов’язань при настанні обумовлених умов.
Земельний аукціон на блокчейні підвищить довіру до продажу землі
Вище я писала, що в Україні пройшов перший аукціон з продажу майна з використанням блокчейну. В Україні після запуску ринку землі її продаватимуть і на аукціонах. Оскільки українці з обережністю ставляться до питання ринку землі, думаю, в цій сфері блокчейн буде як ніколи доречним.
Блокчейн не дозволяє стороннім особам змінювати дані, як у нас часто відбувається при торгах. Це означає, що зросте довіра до аукціону і з боку учасників, і з боку простих українців.
Продаж активів на біржі дозволяє застрахуватися від зміни ціни
Блокчейн починають освоювати і світові біржі. Працюють вони так само, як і звичайні біржі, але з усіма перевагами блокчейну.
Наприклад, на такій біржі можна торгувати ф’ючерсом – контрактом на купівлю товару в майбутньому за ціною, зафіксованою зараз – на зерно, тварин або інші активи. Так фермер отримає гроші, а покупець буде застрахований від зростання цін – хоча може і понести збитки, якщо ціна знизиться.
У перспективі можливе створення сільськогосподарської криптовалюти
Колись якийсь Сатоши Накамото створив біткойн. Ніхто не знає, чи реальне це ім’я, одна це людина чи група людей. Однак точно відомо одне: зараз він багатий, тому що володіє найбільшою кількістю біткойнів.
Біткойни використовуються для купівлі товарів, ними торгують на біржах, ними фінансують бізнес. Величезна кількість людей визнають біткойн грошима, тому він і є грошима, нехай і заснований на незвичній технології.
Цей приклад показує, що аграрне співтовариство може створити свою криптовалюту для інвестицій, кредитування, торгівлі та страхування.
***
Є багато інших способів застосувати блокчейн в сільському господарстві і агробізнесі. Він буде зручний у всіх випадках, коли потрібно усунути посередників, гарантувати виконання договорів і збереження даних, встановити довірчі відносини між партнерами.
Разом з тим, блокчейн ставить перед нами серйозні виклики. Щоб працювати в цьому середовищі, необхідні кваліфіковані програмісти і юристи. Більше того, є думка, що незабаром ці дві професії з’єднаються, тому що юристу необхідно буде вміти писати розумні контракти на блокчейні.
Чому є впевненість, що блокчейн стане майбутнім сільського господарства? На це мене наштовхнув Гугл: якщо ввести в пошукову систему словосполучення blockchain in, то перший пропонований варіант – blockchain in agriculture.
Сільське господарство трансформується в високотехнологічну галузь і одним з перших підхопить інновації, які приведуть його і до 100 млн тонн зерна на рік, і до створення продуктів з високою доданою вартістю.
Владислава Рутицька
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас