Дороге тепло — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дороге тепло

Енергетика
912
Опалювальний сезон тільки на початку свого шляху, а гроші на субсидії, передбачені в бюджеті на поточний рік, вже витрачені.
Окрім того, станом на початок жовтня заборгованість населення за тепло та гарячу воду наближається до позначки 8 млрд грн.
Якщо необхідна сума на оплату субсидій державою не буде врахована в бюджеті і профінансована, це призведе до подальшого зростання неплатежів у комунальному секторі, що може поставити під загрозу успішне проходженням опалювального сезону.
У чиновників все під контролем?
У Міністерстві палива та енергетики вважають, що підготовка до опалювального сезону проводиться на належному рівні, і опалювальний сезон пройде без проблем.
За словами заступника директора департаменту електроенергетичного комплексу Мінпаливенерго Кирила Новикова, ремонтні роботи та технічна підготовка до опалювального сезону проводиться в терміни і вже майже завершена.
Зараз інспекції проводять перевірки і видають акти готовності до опалювального сезону. Він додав, що на складах ТЕС і ТЕЦ накопичено достатню кількість вугілля для виробництва електроенергії, щоб не допустити віялових відключень в зимовий період.
А ось в Київенерго вважають, що підготовка до опалювального сезону ще далека до завершення. Все тому, що понад 40% житлових будинків в столиці (станом на 1 жовтня) ще не готові до подачі тепла. Не виконано вимоги щодо підготовки устаткування і будинкових мереж до подачі теплоносія, без чого енергокомпанія поки не може видати акт готовності будинків до опалювального сезону.
Грошей на субсидії знову бракує
Передбачені бюджетом кошти на компенсацію субсидій вже вичерпані. Якщо не будуть внесені зміни до бюджету, до кінця року оплачувати субсидії буде ні з чого, коментує ситуацію, що склалася, експерт з енергозбереження Святослав Павлюк.
Спочатку бюджетом на виплату субсидій було передбачено 47 млрд грн, потім суму збільшили ще на 14 млрд, до 61 млрд грн. Станом на початок жовтня передбачені бюджетом кошти практично повністю використані.
За розрахунками експертів, до кінця року на опалювальний період державі знадобиться виділити на виплату субсидій ще близько 25-30 млрд грн. Або ця сума перейде в 2018 рік як борг.
За даними Казначейства, на початок жовтня профінансовано субсидій на 54 млрд грн, а надано послуг на 63,5 млрд, що на 2,5 млрд гривень більше, ніж сума, передбачена в бюджеті. Розрив між наданими та фінансованими з бюджету субсидіями вже зараз становить 9,5 млрд грн. І це без урахування опалювального сезону, коли потреби в фінансуванні субсидій ще більше зростуть.
На думку експертів, державні борги по фінансуванню субсидій на кінець року складуть від 15 до 30 млрд грн.
При цьому борги держави по оплаті субсидії перед комунальними організаціями продовжують збільшуватися.
Так, в Київенерго заявили, що станом на початок жовтня держборг по субсидіях за енергію і тепло склав 331 млн грн, і продовжує збільшуватися. Зростання заборгованості позначається на діяльності підприємства і безперебійності надання послуг.
На думку Святослава Павлюка, ситуація з нестачею коштів на виплату субсидій повториться і в 2018 році. У перші місяці наступного року більша частина коштів з 55 млрд, виділених на виплату субсидій, буде витрачена, в тому числі і на погашення боргів 2017 року.
В результаті отримаємо ту ж ситуацію з браком коштів, що і в цьому році. Потрібно міняти систему нарахування та розрахунків, щоб кожен рік не займатися реструктуризацією заборгованості, і переносити її погашення на наступний фінансовий період.
Монетизація субсидій
За словами директора департаменту державної соціальної допомоги Мінсоцполітики Віталія Музиченка, в цьому опалювальному сезоні змінюється порядок призначення субсидій. Субсидії розраховуються на підставі доходів громадян, отриманих у 1 і 2 кварталі 2017 року. Ще одна важлива зміна – впровадження системи монетизації субсидій.
Стартує проект монетизації невикористаних субсидій за попередній опалювальний сезон. З 2 млн людей, тих, хто може претендувати на повернення, за виплатами звернулося 1,75 млн.
Загальна сума монетизованих субсидій склала 1,1 млрд грн. Планується завершити виплати до кінця жовтня поточного року.
Проблеми тепловиків
За словами віце-президента асоціації «Укртеплокомуненерго» Сергія Дунайла, проблеми, які були на підприємствах теплокомуненерго, і зараз продовжують залишатися актуальними.
Минулий опалювальний сезон пройдено більш-менш успішно. Підготовка до нинішнього опалювального сезону виявилася складнішою, ніж в минулому сезоні. У багатьох підприємств теплоенергетики досі заблоковані рахунки, провести підготовку до опалювального сезону вдалося завдяки допомозі місцевих органів влади.
Технічно котельні готові до прийому тепла, але у багатьох підприємств теплоенергетики помітно зросла заборгованість, в тому числі і по зарплаті.
Проблемою для теплоенергетики продовжує залишатися неврегульоване питання з ціною на газ. Різниця в тарифах на газ призводить до збитків для комунальних підприємств.
За оцінками Київенерго, втрати від надання послуг соціальної інфраструктури столиці до кінця року можуть скласти близько 550 млн грн. Джерел компенсації цих втрат ні в державному, ні в комунальному бюджетах не передбачено. Така ситуація може поставити під питання безперебійність забезпечення теплом бюджетних організацій в новому опалювальному сезоні.
Сергій Савенко
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас