Сінгапурські вчені роблять фотоелементи з міді, цинку та олова — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сінгапурські вчені роблять фотоелементи з міді, цинку та олова

Технології&Авто
428
Сінгапурське урядове науково-технічне агентство A*STAR розробило альтернативний матеріал для виготовлення кремнієвих сонячних елементів, більш дешевих і простих у виробництві.
Кремнієві фотоелементи ефективні і здатні конвертувати до 25% сонячного світла в електрику, але виробництво кремнієвих пластин, які повинні бути близько 300 мікрон завтовшки, щоб абсорбувати все сонячне світло, що потрапляє на них, — процес дорогий і вимагає температур близько 1200 градусів Цельсія.
Дешевошю альтернативою кремнію є телурид кадмію. Однак він дуже токсичний і може викликати рак. Це спонукало Гоутама Далапаті і його колег дослідити сульфід міді-цинку-олова (CZTS), який володіє необхідними для фотоелементів оптичними властивостями, але при цьому складається з широко поширених і нетоксичних речовин, обробляти які дешевше, ніж кремній.
«CZTS — це напівпровідникове з’єднання з більш високим коефіцієнтом поглинання, ніж кремній, — каже Далапаті, — тому він може засвоювати більше видимого світла й виробляти більше електрики, ніж кремній, і його можна використовувати у великих обсягах, наприклад, для створення сонячних дахів або ферм».
Фотоелементи з CZTS володіють потенційним ККД до 30%, але тонкі плівки цього з’єднання повинні бути чистими, без домішок. Також їм потрібний підходящий матеріал як буферний шар, який розташовується під CZTS і допомагає збирати електричний заряд, пише Phys.org.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас