Переваги Cashless economy, або Коли Україна потрапить у «світ безготівки» — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Переваги Cashless economy, або Коли Україна потрапить у «світ безготівки»

Казна та Політика
1649
Зараз залишається відкритим питання, коли ж ця система запрацює в Україні.
У чому ж суть безготівкової економіки?
Все досить просто: користуємося тільки кредитною карткою, оплачуємо за допомогою POS-терміналів, здійснюємо всі платіжні операції, не виходячи з дому. До того ж вигоди від користування даною системою очевидні – більше не потрібно витрачати зайвий час біля каси на підрахунок решти або пошуки дрібних по всіх кишенях. Звичайно ж, безготівкова система не зможе відразу стати єдиною формою оплати, бо досить важко уявити її функціонування на звичайному ринку. Хоча і в цьому напрямку ми маємо зрушення на краще, оскільки у багатьох дрібних підприємців вже все частіше можна побачити мобільні термінали.
У першу чергу потрібно відзначити, що Cashless economy – це безпечно.
Вся справа в тому, що ви більше не будете носити з собою паперові купюри, які можуть бути вкрадені або загублені. При цьому навіть якщо сталася втрата/крадіжка гаманця, достатньо просто вчасно заблокувати всі картки.
Варто зазначити, що переваги безготівкової економіки присутні не тільки в споживчому секторі. Мова йде про виплати заробітної плати, субсидій та пенсій, сплату штрафів та податків, ведення бізнесу і навіть обмін особистими коштами між громадянами.
Сучасні інноваційні технології сприяють розвитку безготівкової економіки. Вільний доступ в інтернет, збільшення кількості мобільних користувачів і вдосконалені гаджети створюють сприятливу атмосферу для просування цього виду економіки. Головними перевагами, які цінуються користувачами, є швидкість, простота і комфорт.
Трохи статистики: згідно з офіційними даними, зараз в Україні 80 % платежів проводяться готівкою в касах, у США — всього 5%
Для того, щоб прискорити процес повноцінного запуску, потрібно докласти спільні зусилля як банкам, так і національному регулятору.
В одній з останніх заяв Нацбанку було озвучено, що до 2020 року 55% грошового обігу в Україні буде безготівковим. Для досягнення поставленої мети національному регулятору спільно з іншими банками необхідно розробити цілу концепцію зі створення cashless economy в Україні. На сьогоднішній день ведеться активна робота щодо зниження попиту на готівкові кошти, розвитку безготівкових платежів і створення платіжної інфраструктури. Одним з ключових завдань у рамках нової концепції є проста зміна звички людей розраховуватися лише готівкою.
Але не варто упускати той факт, що в Україні вже функціонує система безготівкових платежів. Банки намагаються задовольнити потреби нового покоління користувачів і тому створюють сучасні банківські онлайн сервіси, впроваджують інноваційні продукти, розвивають платіжну безготівкову інфраструктуру.
Що необхідно зробити для переходу до Cashless economy?
  • На першому етапі переходу до Cashless economy необхідно встановити достатню кількість POS-терміналів, в тому числі і в транспорті.
  • На другому – вирішити питання корупції і тіньової економіки. Ці питання на сьогодні є головними перешкодами на шляху розвитку не тільки безготівкових платежів, але і зростання економіки загалом.
Яка ситуація з безготівковою економікою в інших країнах?
Розгляньмо, яка ж ситуація з безготівковою економікою в Європі. Україна може брати її досвід за приклад, оскільки країни Європи сильно попереду у цих питаннях. Безперечний лідер в цих перегонах – Швеція з показником 92% безготівкових платежів. Згідно з офіційними даними Національного банку України, співвідношення обсягу обороту готівкових грошей до ВВП Швеції становить всього 2,2%. Для порівняння, в Україні це співвідношення – 14,6%. Польща теж намагається не відставати від європейських сусідів, і в неї це виходить, оскільки цей показник в ній становить 7,5%.
В Європейському Союзі реалізуються масштабні кампанії з підтримки безготівкових платежів. Наприклад, в Данії та Швеції з цією метою спеціально розвивали інфраструктуру POS-терміналів, підвищували безпеку електронних платежів, підтримували нові платіжні механізми. Варто відзначити, що в деяких регіонах навіть проводилися цілі акції проти готівкових грошей.
Запорукою такого приголомшуючого успіху ЄС у сфері безготівкової економіки є якісне регулювання цих питань на законодавчому рівні. У січні цього року Європейська комісія видала «Дорожню карту щодо обмеження готівкових платежів». Вона описує негативні сторони використання готівкових коштів і розповідає, що саме вони є головним джерелом фінансування тероризму, тому з ними потрібно боротися. Цей документ встановлює максимально допустимий обсяг транзакцій до 10 000 євро.
Окремо хотілося б відзначити функціонування безготівкової економіки в Китаї. Оплата покупок через сканування QR-коду набирає все більшої популярності в країні. Alipay і Wechat Pay, два основні інструменти мобільних платежів в сучасному Китаї.
Згідно з офіційними даними Китайського мережевого інформаційного центру /CNNIC/, в Китаї налічується більш ніж 500 млн користувачів систем мобільних платежів, і близько 400 млн жителів оплачують покупки в магазинах за допомогою смартфонів.
Україна вже зробила перші кроки на шляху до безготівкових платежів. Спільні зусилля національного регулятора, банків, а також особистий внесок кожного користувача фінансової системи можуть істотно прискорити цей процес. Досвід західних країн нам ще раз доводить, що безготівкова економіка – це головна ознака економічного розвитку країни та її постійного зростання.
Коли ж ми потрапимо в цей «світ безготівки» - покаже час, але варто ще раз зазначити, що лише спільними зусиллями ми зможемо домогтися розвитку нашої країни і переходу її до зручної та безпечної системі Cashless economy.
Юліана Шпинаєва
За матеріалами:
hyser
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас