Блокчейн і криптовалюти зроблять революцію в БОД — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Блокчейн і криптовалюти зроблять революцію в БОД

Фінтех і Картки
1499
Сам по собі безумовний основний дохід (БОД) навряд чи допоможе при переході до постіндустріального суспільства, позаяк намагається вирішувати проблему нерівності та безробіття в рамках старої централізованої економічної системи. Однак по-справжньому БОД зможе запрацювати, якщо буде об’єднаний з децентралізованими криптовалютами, пише Fast Company.
БОД – прогресивна ідея, чий час поки що не настав. Впровадження безумовного доходу сьогодні призведе лише до розтрати грошей, вважають Мартін Кірк (блокчейн-компанія Rules) і Енді Міленіус (DappHub). Проблема в тому, що БОД застосовується в централізованих економічних системах, заснованих на традиційних валютах, на зразок долара і євро. В результаті, його використовують як інструмент соціального забезпечення – як допомога по безробіттю, пов’язаному з автоматизацією.
Однак, це не вирішує фундаментальні проблеми, які призвели до безробіття або економічної нерівності. І справа не в автоматизації, як багато хто вважає, а в централізованому дусі самої економіки. Іншими словами, БОД, висловлюючись термінологією Елвіна Тоффлера, – це спроба впровадити ідеї «третьої хвилі» у «другу хвилю». Вони, так чи інакше, будуть спотворені і підпорядковані останній.
Тому поки владні структури продовжують створювати великі блоки, на кшталт НАТО і ЄС, поки логіка екстракційного капіталізму і «нескінченного матеріального зростання» все ще живе в умах економістів, а грошова емісія прив’язана до національного боргу, безумовний основний дохід не зможе вирішити проблему старого укладу.
Але що, якщо БОД виплачувати не в доларах і євро, а в криптовалюті, що працює на блокчейні? Таким чином БОД створювався б безпосередньо в руках людей, а фінансова система, тепер уже децентралізована, будувалася б з нуля. Уряди і банки не змогли б контролювати емісію.
Нова економічна епоха інтернету і блокчейну має принести децентралізацію. У міру того, як геополітичний ландшафт продовжує переходити від американської гегемонії до багатополярного світу, в мережі з’являється безліч технологій децентралізації. Акумуляція сонячної енергії стає дешевшою, ніж спалювання викопного палива, що призводить до мікрогенерації на рівні домогосподарства з майже нульовою граничною вартістю електроенергії. Масове виробництво споживчих товарів стає децентралізованим завдяки 3D-друку. Є навіть 3D-принтер, який може роздрукувати інший 3D-принтер. Але саме блокчейн – це технологія, яка, як інтернет, може об’єднати інші поки розрізнені розробки.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас