Підсумки дня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підсумки дня

Валюта
951
Фондовий ринок.
Росія.
Ринок сусідських акцій: новий негатив по Юкосу «замочив» російський ринок акцій другий раз за тиждень.
Велику частину торгів четверга фондовий ринок РФ провів у спадному тренді з декількома боязкими спробами відкотів вгору, відомий акціями РАО ЄЕС Росії і Сургутнафтогазу.
У першому випадку, на інвесторів негативно міг вплинути намір компанії призначити штатним головою Ради директорів А. Волошина, який не зумів до кінця пролоббирувати інтереси Юкоса серед нинішньої влади і, не дай боже, що принесли б ті ж проблеми у вітчизняний енергетичний холдинг.
Що стосується Сургутнафтогазу, то тут позначилося завершення реформи внутрішньої структури фірми, в результаті якої контрольний пакет акцій компанії виявився в ТОВ, створеного самою компанією. Тепер стало очевидно, що колишні стрибки котирувань Сургутнафтогазу були, багато в чому, зв'язані з покупками паперів його менеджментом. І оскільки на даному етапі він своєї мети домігся, надалі настільки різкі рухи акцій Сургутнафтогазу (особливо вгору) представляються малоймовірними.
Але все це виявилося несуттєвим у порівнянні з вечірніми подіями, коли новина про арешт контрольного пакета акцій Юкоса стала контрольним пострілом у голову російського фондового ринку.
Різкий рух всіх котирувань вниз привів до чергового обвалу, що завершились відходом індексу РТС вниз на 8,14% до оцінки 496,66 пункту – мінімальної з 13 серпня цього року. Сукупний розмір угод у Російській торговій системі підскочив до $48,2 млн. Таким чином, до кінця жовтня ринок наших дорогих сусідів розгубив все, що придбав за два з половиною місяця.
Україна.
На вчорашніх торгах у ПФТС (Першої фондової торгової системи) однойменний індекс підвищився на 0,6%, чи 0,46 пункту до 74,43 пунктів.
Отже, з початку поточного року ПФТС-індекс підвищився на 29,8%, чи 17,09 пункту з 57,34 пунктів.
Загальний обсяг торгів за день склав 14,102 млн. гривень. У цю суму входять і результати вчорашніх продажів опціонів Укртелекома (на суму 747 тис. грн.) Як це не дивно, на торгах корпоративними паперами 30-го знову лідирували облігації: Облігації ГМА "Бориспіль" (серія D) (випуск другий) «взяли» 5 454 600 грн., серії З – 2 120 320 грн. Облігаціями ТОВ "Синдикат" (серія D) наторгували 103 253 грн.
Серед акцій, як і напередодні, «блищав» Укртелеком: ціна виросла до 0.392 грн., а угоди склали 2 764 840 грн. 52 коп. Акції Стиролу вчора досягли ціни в 11 грн., ними наторгували 1 365 912 грн. 50 коп. Укрнафта подорожчала до 29 грн., угоди з цими паперами досягли оцінки 284 145 грн. 05 коп., Центренерго повернув собі високу ціну (1.27 грн.), його папери «взяли» 194 150 грн.
Західенерго практично не змінився в ціні (37 грн.), його паперами наторгували 94 128 грн. Трохи поправив своє положення Дніпроенерго – 91 грн. при угодах на 45 500 грн.
Новомосковський трубний завод вчора «взяв» 583 358 грн. при ціні 48,5 грн.
Натурально, не обійшлося без традиційних учасників кінцево-місячної показухи: Першотравневий райагрохім, "Нафтогазтехніка", "Укренергоресурс", "Укртелекомунікація" і "Житомирагроспецмонтаж" торгувалися по «однаковій ціні» - 0.25 грн. за акцію.
Валюта.
Росія.
Середньозважений курс долара з розрахунками Today за підсумками єдиної торгової сесії склав сьогодні 29,9338 RUR/USD. У порівнянні з попередніми торгами середньозважений курс долара США з розрахунками "сьогодні" (USD/RUB_UTS_TOD) за підсумками сьогоднішньої єдиної торгової сесії підвищився на 818 пунктів (1 пункт відповідає 0,01 коп.). Мінімальний курс долара склав 29,8701 RUR/USD, максимальний - 30,03 RUR/USD. Була укладена 701 угода. Обсяг торгів склав $119,103 млн. Остання угода була зроблена за курсом 29,92 RUR/USD.
До опівдня в білокамінній котирування наявного долара для сум понад $1000 склали:
Краща покупка: 29,95 RUR/USD - КБ "Якиманка";
кращий продаж: 29,95 RUR/USD КБ "Молодіжний".
Середня покупка: 29,89 (+0,02) RUR/USD,
середній продаж: 30,00 (+0,07) RUR/USD.
Оптимальні котирування обміну наявного євро для сум понад €1000 склали:
Покупка: 35,00 RUR/EUR - КБ "Совінком";
Продаж: 35,01 RUR/EUR - АКБ "Басманий".
Після нового повороту в справі Юкоса долар виріс на 9 копійок до 29,95 RUR/USD, але панічних настроїв на валютному ринку наших дорогих сусідів сьогодні не було.
У п'ятницю долар «по-москалівськи» подорожчав на 9 копійок до 29 карбованців 95 копійок. Чергова негативна новина щодо Юкоса привела до деякої активізації попиту на валюту, але, у цілому, реакція ринку наших сусідів виявилася дуже і дуже стриманою. Активність учасників була сьогодні невисокою, а Центробанкові, за даними дніпропетровських валютників, що все-таки обозначив сьогодні підтримку рублю, не довелося прикласти для цього серйозних зусиль. У цілому, навіть незважаючи на значні курсові коливання останніх днів, ситуація на валютному ринку бачиться щодо збалансованою. Курс євро на торгах ММВБ трохи знизився щодо вчорашнього рівня.
Вчорашня новина про арешт 44%-го пакета акцій Юкоса, безумовно, вплинула на валютний ринок. Сьогодні за підсумками ранкової частини ЕТС із розрахунками "завтра" середньозважений курс долара виріс на 9 копійок до 29 карбованців 95 копійок (точне значення - 29,9451 RUR/USD), і в значній мірі ріст відбувся у відповідь на вчорашні дії Генпрокуратури. У той же час, сьогоднішня реакція валютного ринку на черговий негатив у "справі Юкоса" виявилася помітно більш стриманою, чим це було в понеділок (на перших торгах після арешту Ходорковського) - стрибкоподібного збільшення попиту на валюту не відбулося, а ЦБ не довелося додавати особливих зусиль для підтримки карбованця.
Лише на самому початку торгів кілька угод пройшло по курсам, що перевищують рівень у 30 RUR/USD, потім (на думку спостереженням дилерів коммбанків Дніпропетровська в справу все-таки втрутився ЦБ, що позначив підтримку карбованцю на рівні 30,0249 RUR/USD і це тверезо подіяло на ринок - котирування американської валюти швидко упали нижче 30 RUR/USD і рушили до 29,9 RUR/USD.
Скільки-небудь помітного росту ринкової активності сьогодні ранком зафіксовано не було, оборот ЕТС ТОМ до 11.30 склав всього 35,8 «лимонів зелені».
Ситуація з карбованцевою ліквідністю в п'ятницю в росіян знову погіршилася і це до деякої міри також надало підтримку карбованцю. Незважаючи на збільшення обсягу залишків на коррахунках кредитних організацій (до п'ятниці залишки виросли на 6,6 млрд. до 124,1 млрд. руб.), ставки по короткостроковим МБК із ранку піднялися до 15-20% річних.
Сьогодні - останній день місяця, так що сплеск попиту на карбованцеві ресурси недивний, і є всі підстави припускати, що на наступному тижні ситуація на грошовому ринку повинна покращитися. У цілому, незважаючи на те, що амплітуда коливань курсу долар/карбованець в останні дні помітно збільшилася, про які-небудь корінні зміни на ринку говорити не приходиться, Центробанк цілком контролює ситуацію, та й передумов для сильних рухів зараз немає. Так що найближчим часом, зважаючи на все, коливання курсу долара продовжаться в рамках діапазону, що позначився в останній час, 29,8 - 30 RUR/USD.
Курс євро до долара на світових ринках трохи знизився за останню добу, відповідно євро подешевів сьогодні і до карбованця - угоди на ЕТС сьогодні відбувалися в діапазоні 34,73 - 34,97 RUR/EUR (середньозважене значення - 34,7689 RUR/EUR). Офіційний курс євровалюти (на сьогодні встановлений на рівні 34,87 RUR/EUR) також трохи знизиться.
Україна.
До завершення цього тижня на вітчизняному валютному ринку почали виправдуватися наші більш ранні прогнози. По-перше, стабільність на ринку наявних є тільки удаваною. Від відкоту «зелень» утримує лише високий рівень поліризиків (Тузла, відставка генпрокурора, фактичний старт передвиборної кампанії і сезон поновлення «зелених заначек»). В умовах відсутності перерахованих вище обставин, долар вже давно б просів – для утримання його на сьогоднішньому рівні не вистачило б гривневих інструментів. На «голому ентузіазмі» курс не підвісиш. По-друге, збереження домінування попиту на безготівковий долар – данина початку опалювального сезону, зерноімпорт, ймовірні чекання наслідків Тузли. Як ми вже припустили в ранніх «Підсумках», сталість ціни валютних інтервенцій Нацбанку – спроба «полегшити» імпортний тягар плюс обмеження емісії як превентивні антиінфляційні заходи (думаю, у жовтні рівень «корозії грошей» може неприємно здивувати і Кабмін і Інститутську, котра, до слова сказати, за це питання «відповідає»). Не вдаючись в особливі подробиці, помітимо: подібна практика приносить більше шкоди, чим користі. У всякому разі, картина фінансового ринку спотворюється, даючи вітчизняному бізнесу і казенним чиновникам помилкові орієнтири. Зі згідною корекцією економічної політики і стратегії.
Сьогодні сесія по безготівковому долару почалася як завжди, з рівнів 5.3340/5.3370 UAH/USD. Після 10.00 курси «зелені» прогнозовано виросли до оцінки 5.3350/5.3370 UAH/USD. Котирування виявилися «живучими» - лише після 12.30, точно до початку перерви на обід, спред гранично звузився: 5.3370/5.3375 UAH/USD(«за рахунок» попиту, природно). Якщо хто забув, нагадаємо: вчорашня доларова сесія завершилася ВКВ-інтервенцією за «звичним» курсом 5.3369 UAH/USD. Обсяг інтервенції склав біля $10 млн.
Після 14.00 ринок безготівкового долара не перетерпів особливих змін: 5.3365-70/5.3375 UAH/USD, міжбанк перейшов у режим чекання «вироку» НБУ. До 14.50 НБУ провів валютну інтервенцію, заповнивши «баксодефіцит» за курсом 5.3369 UAH/USD.
До вчорашнього вечора на ринку наявних Дніпропетровська котирування долара не змінилися: 5.405/5.415 UAH/USD, євро - 6.27/6.32 UAH/EUR. Цікаво відзначити, що на тлі низьких (нижче середнього) оборотів ринку долара, курсова рухливість євро викликала подив. Хоча дивуватися не було чому – виникаючий попит на євро миттєво змінював ціни в секторі, найчастіше роблячи вплив на стан ринку в сусідніх містах.
Сьогоднішні торги наявним доларом у Дніпропетровську почалися «по-вчорашньому», а от євро упав. Як наслідок двох обставин, зниження популярності євро на форексі плюс підвищення інтересу до наявної гривні через небезпеку її дефіциту: 5.405/5.415 UAH/USD, євро - 6.24-25/6.28-30 UAH/EUR. Наші припущення про відкіт почали збуватися після 11.20, коли деякі оптовики були змушені знизити курс: 5.403/5.413 UAH/USD, євро - 6.24/6.28 UAH/EUR. До цього моменту активність на ринку наявних міста була низькою. Інтерес, що вчора з'явився, до наявного російського карбованця сьогодні «розсмоктався» (0.1792/0.1800 UAH/RUR). Очевидно через черговий виток «наїзду» на ЮКОС.
В інших містах країни ситуація нагадувала дніпропетровську: ціни на наявну «зелень» стояли на місці, а в Харкові й у Криму навіть просіли. «Відкотився» і євро. Лише в Запоріжжі стався аномальний локальний ріст.
До цього уик-енду, 31 жовтня, на ринку наявних України сформувалися наступні котирування долара і євро: Харків - 5.42/5.427, євро – 6.27/6.30 UAH/EUR, Київ – 5.39/5.403, євро 6.20/6.28 UAH/EUR (з опівдня - 5.39/5.403, євро 6.20/6.28 UAH/EUR), Запоріжжя - 5.40/5.43, євро 6.20/6.25 UAH/EUR, Донецьк – 5.38/5.42, євро – 6.23/6.30 UAH/EUR, Одеса - 5.38-39/5.415-42, Сімферополь - 5.39/5.410, Феодосія - 5.390/5.405 UAH/USD, євро 6.22/6.28 UAH/EUR.
Російський безготівковий карбованець на вітчизняному міжбанку сьогодні ріс. Але його динаміка різко відрізнялася від попередніх днів. Сесія почалася з рівня 0.1778/0.1785 UAH/RUR. До 11.20 на ринку діяли котирування 0.1779/0.1785 UAH/RUR. Точно через 5 хвилин прийшов час історичного максимуму: 0.1785/0.1788 UAH/RUR, що поступово «розсмоктувався» у міру наближення фінішу: 0.1783/0.1795 UAH/RUR.
Нарешті ми дочекалися новин на ресурсному ринку. До 11.20 ставки по гривневих кредитах overnight стояли на оцінці 7/10% річних, а з опівдня інтерес до гривневого безналу став помітно вище: 10/15% річних. Нарешті, після 14-ти спред став супершироким: 7/20% річних. Думаю, причиною тому – кінець місяця, три дні вихідних (можливість розміститися) і, нарешті, «стрельнули» монетарні показники, на які ми звертали увагу шановних читачів ще у вівторок.
Прогноз.
Після того, як увечері четверга ринок акцій РФ опустився на рівні, що останній раз спостерігалися два з половиною місяця назад, у п'ятницю спекулятивні покупки паперів, що подешевіли, мають усі шанси підсилитися. Але з урахуванням загальної невизначеності, що зберігається на сусідських біржах, важко чекати упевненого продовження росту котирувань на початку наступного тижню, так що з боку великих гравців не виключені досить серйозні продажі акцій у зв'язку з закриттям ними власних (а не клієнтських) довгих позицій. Якщо на початку торгової сесії п'ятниці більшості російських емітентів удасться подорожчати, то потім ймовірний локальний розворот тренда вниз, тому що бажаючих перенести відкриті позиції через вихідні, пам'ятаючи про події минулого уик-енду, буде небагато.
На вітчизняному валютному ринку нинішній настрій, швидше за все, збережеться і на початку листопада. За винятком, хіба що, ймовірного «загострення» відкоту «зелені» на наявному ринку. До середини тижня настане пора платежів у скарбницю. За гривненалом будуть черги. Не факт, що довгі, але вплинути на «готівку» зуміють. Крім того, традиційні вихідні 7-го і традиційний же холодець до цієї дати спричинять за собою здачу ВКВ. Зі згідною реакцією ринку.
З безналом складніше. Але, швидше за все «пресинг» на долар збережеться. Не виключено, що НБУ почне щось більш радикальне. Щоб відбити полювання до «зелені» «із засіків», наприклад, підвищить («по-дорослому») ціну інтервенцій. Справді, Держкомстат «по інфляції» за жовтень уже «відстріляється», можна розслабитися, а заодно і «перевірити» рівень «зелених домагань» вітчизняного бізнесу).
За матеріалами: Дмитренко Олександр
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас