Розряджені смартфони і «ліві» діапазони: який 4G отримають українці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Розряджені смартфони і «ліві» діапазони: який 4G отримають українці

Світ
1991
Вже в листопаді Нацкомісія з регулювання зв’язку (НКРЗІ) проведе перший конкурс на отримання 4G-ліцензій в діапазоні 2600 МГц. Після цього планується провести відкритий конкурс і по діапазону 1800 МГц, який найбільш цікавий гравцям телеком-ринку.
Тобто, отримання права на діапазон 2600 МГц цікавить операторів виключно в комплекті з частотами в діапазоні 1800 МГц.
«Ми дуже чекаємо рішення щодо 1800-х частот і технологічної нейтральності – без них запуск 4G в Україні буде неповноцінним», — зауважив UBR.ua менеджер з регуляторних питань та цифрових технологій «Київстар» Максим Савченко.
Як розповіли UBR.ua в НКРЗІ, конкурс хоч і відкритий для всіх учасників ринку, логічно припустити, що інтерес до нього виявлять саме оператори мобільного зв’язку — Київстар, Vodafone і lifecell. Укртелеком (Тримоб) поки ще роздумує над участю і буде приймати рішення про купівлю ліцензії після оголошення умов продажу. Тоді ж можна буде і прикинути, скільки операторам доведеться вкласти в розвиток нових мереж.
Поки ж є орієнтовні прогнози вартості 4G-ліцензій. Очікується, що надходження до держбюджету від продажу складуть 6,263 млрд грн. (2,288 млрд — 2600 МГц і 3,975 млрд грн. — 1800 МГц). Можливо і більше, якщо оператори почнуть активно боротися між собою.
Додадуть швидкості
Чого ж на практиці чекати операторам і простим українцям від впровадження технології 4G в Україні?
Насамперед потрібно зазначити, що конкурс на видачу ліцензій в діапазоні 2600 МГц мало кому цікавий крім, звичайно, НКРЗІ і СКМ, які вивільняють частоти для 4G за вельми непогану компенсацію в 25% від стартової вартості зданих частот.
Експерти пояснюють: будівництво 4G-мереж лише в 2600-му діапазоні не вирішить жодних значущих завдань ні операторських компаній, ні суспільства, ні держави.
4G-мережі в цьому діапазоні лише збільшать канальну ємність операторських мереж високошвидкісного доступу в інтернет, які вже розгорнуті в міській забудові з допомогою 3G-технологій.
«Але оператори не зможуть покращити існуюче покриття, оскільки радіохвилі діапазону 2600 МГц затухають швидше, ніж 2100 МГц, використовувані в 3G-мережах. Також оператори навряд чи зможуть збільшити свої доходи, оскільки абоненти не стануть платити більше за сервіс, який у них вже є», — зазначив у бесіді з UBR.ua експерт телекомунікаційного ринку Роман Химич.
Самі ж гравці телеком-ринку дивляться на ситуацію більш позитивно і очікують, що впровадження технології посприяє зростанню доходів операторів від надання нових послуг. А самі користувачі отримають більш швидкий інтернет.
«Можна припустити, що користувачі 4G будуть споживати більше трафіку, оскільки інтернет буде у два-чотири рази швидшим. Думаю, що вартість гігабайта буде такою ж, як і зараз. У нас мобільний зв’язок — один з найдешевших у світі. Менше ніж за 100 грн можна отримати великі обсяги мобільного інтернету. Є і пакети, де за 150-300 грн можна користуватися практично безлімітним мобільним інтернетом. Тому особливого простору для зростання цін немає. Але збільшити використання мобільного інтернету і мережу абонентів, які будуть ним користуватися — можливо», — розповів UBR.ua директор з корпоративних комунікацій Укртелекому Михайло Шуранов.
Вихлоп для бізнесу
Зв’язок 4G відкриє нові можливості для малого та середнього бізнесу, сучасних галузевих рішень, таких як M2M/IoT, Smart Home, Smart-City, e-Education, e-Government, m-Health і т. д. Що, в свою чергу, буде сприяти розвитку економіки і створенню нових робочих місць, вважають в Київстар.
«В результаті запуску нових технологій ринок отримує новий імпульс для розвитку, держава — більше відрахувань у вигляді податків від нових послуг, абоненти — більше можливостей для комунікацій. Наприклад, середня швидкість в мережі 4G в 3-4 рази вище в порівнянні з найсучаснішими мережами 3G/HSPA. Це — швидкий обмін «важким» контентом, можливості для онлайн ТБ високої чіткості (HD, 4K-Video), безліч інших послуг», — зазначив у бесіді з UBR.ua Максим Савченко.
Для абонентів стільникових операторів поява 4G мереж буде означати збільшення швидкості передачі даних і, в теорії, завдяки 1800 МГц частотам, поліпшення покриття в порівнянні з вже наявними 3G-мережами. Однак це поліпшення не буде настільки значущим, вважають експерти і, цілком можливо, скоро зійде нанівець. Але ряд позитивних моментів для користувачів експерти все-таки виділяють.
«Розвантажиться 3G, і власникам більш давніх пристроїв жити стане легше. А от батарейки будуть витрачатися безбожно», — зауважив нам співвласник Alfa-Inet Олександр Телятников.
До того ж, ще 3G запрацював у нас не на повну потужність і користуватися мобільним інтернетом важко часом не тільки «в полі», але й у столиці. Самі оператори нарікають на надмірну зарегульованість ринку. Зокрема, в Україні всі дозволи заточені під використання конкретної технології – GSM-частоти не можна використовувати для 3G і, тим більше, для 4G. Те ж саме з частотами, виданими під 3G.
Вимагають нейтралітет
Безліч країн вирішили цю проблему за допомогою так званої технологічної нейтральності, коли компанія отримує в розпорядження частотний ресурс, а потім використовує його на свій розсуд з новими технологіями.
Наприклад, зв’язок 3G від “Київстар” доступний в 10 тис. населених пунктах, де проживає близько 80% населення. І якби в Україні дозволили технологічну нейтральність і дали можливість запускати 3G в будь-яких діапазонах, 98% території можна було б покрити зв’язком третього покоління. А поки цього немає, то і розширювати покриття навіть з 4G буде важко.
«У світі більшість мереж мережі 4G (LTE) працюють на частотах діапазону 1800, а частоти 2600 МГц використовують для нарощування ємності мережі в містах з високою щільністю населення. Наші експерти постійно звертають увагу, що без технологічної нейтральності в діапазоні 1800 побудувати суцільне охоплення мережі 4G буде проблематично», — зазначив у розмові з UBR.ua Максим Савченко.
До того ж, учасники ринку продовжують вправлятися в демпінгу, пропонуючи в тарифних пакетах за півтора-два євро гігантські обсяги даних, по декілька десятків гігабайт на місяць. При подібному підході будь-яке збільшення канальної ємності неминуче закінчується черговою роздачею «шари» і падінням швидкості доступу до неприйнятних величин.
«При цьому операторам доведеться витратити досить значні кошти для будівництва ще однієї мережі, цього разу стандарту 4G. Мало того, держава постарається видоїти з них по максимуму гроші з допомогою дозвільних процедур, вимагаючи оплатити навіть переоформлення вже існуючих базових станцій», — вважає Роман Химич.
До можливих складнощів у впровадженні в Україні 4G технологій оператори ринку відносять і ризики, пов’язані з телеком-інфраструктурою. Одна з гострих проблем телеком-ринку – пошкодження мереж і безкарність зловмисників. Зараз, якщо правоохоронці не реєструють крадіжки кабелю, кримінальні справи фактично не порушуються.
«Для розвитку мереж четвертого і п’ятого покоління потрібна оптика. Її пошкодження фактично нікого не цікавить, крім самих операторів, а злодії продовжують різати і рубати все без розбору у пошуках металобрухту. Це серйозне питання, оскільки збільшуватиметься кількість станцій. Якщо не буде належного захисту — не можна буде гарантувати і якість послуг», — застерігає Михайло Шуранов.
Оцінювати витрати операторів на будівництво 4G-мереж у діапазоні 2600 МГц до оголошення умов конкурсу експерти, як, втім, і самі оператори ринку, поки що не можуть. У будь-якому випадку оператори постараються заощадити, зробивши основний акцент на використанні 1800 МГц.
Через необхідність будувати велику частину позицій з нуля, 4G-мережі в діапазоні 2600 МГц запрацюють значно пізніше таких на частотах 1800 МГц, хоча ліцензії на них будуть видані раніше. За експертними оцінками, станеться це не раніше середини 2018 року, тоді як 1800 МГц 4G-мережі, цілком можливо, почнуть «світити» абонентам вже навесні наступного року.
Але наскільки революційним буде прихід цієї технології в Україну, покаже лише час.
«В цілому я не прогнозую істотного впливу анонсованого впровадження 4G-технологій в діапазонах частот 2600 і 1800 МГц ні на операторський бізнес, ні на споживачів послуг. Поки оператори не отримають можливість використовувати для 3G/4G нижні діапазони, тобто 700, 800 і 900 МГц, нічого революційного на ринку не відбудеться», — резюмував Роман Химич.
Денис Вергун
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас