Рада ввела систему гарантій для держоплати медпослуг і створила електронну систему охорони здоров'я — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада ввела систему гарантій для держоплати медпослуг і створила електронну систему охорони здоров'я

Казна та Політика
826
Верховна Рада вирішила створити електронну систему охорони здоров’я в рамках реалізації державних гарантій щодо фінансування медичних послуг для населення.
За прийняття в цілому законопроекту №6327 проголосували 240 депутатів при мінімально необхідних 226.
Відповідно до документа, електронною системою охорони здоров’я є інформаційно-телекомунікаційна система, що забезпечує автоматизацію ведення обліку медичних послуг та управління медичною інформацією шляхом створення, розміщення, публікації та обміну інформацією, даними та документами в електронному вигляді.
До складу електронної системи охорони здоров’я входять: центральна база даних та електронні медичні інформаційні системи, між якими забезпечений автоматичний обмін інформацією, даними та документами через відкритий програмний інтерфейс (АРІ).
Порядок функціонування електронної системи охорони здоров’я затверджується Кабінетом Міністрів з урахуванням вимог законодавства про захист персональних даних.
Доступ до даних про пацієнта, що містяться в електронній системі охорони здоров’я, можливий тільки в разі отримання згоди пацієнта або його законного представника в письмовій формі або у формі, яка дозволяє зробити висновок про надання згоди.
Без згоди доступ до інформації про пацієнта можливий у випадках: наявності ознак прямої загрози життю пацієнта; при неможливості отримання згоди такого пацієнта або його законних представників (до часу коли отримання згоди стане можливим); за рішенням суду.
Також Верховна Рада ввела систему гарантій для оплати медичних послуг за кошти державного бюджету.
Згідно з документом, держава гарантує повну оплату надання громадянам необхідних їм медпослуг і лікарських засобів, передбачених програмою медгарантій відповідно до єдиного затвердженого тарифу за рахунок коштів держбюджету.
Обсяг медпослуг і лікарських засобів, вартість яких покривається держгарантіями, а також ступінь покриття закріплюється на рівні закону в державному гарантованому пакеті.
Програма медгарантій затверджується Верховною Радою в складі закону про держбюджет на відповідний рік.
Обсяг коштів, що спрямовуються на її реалізацію, визначається як частка валового внутрішнього продукту в розмірі не менше 5%.
Звуження програми медгарантій не допускається, крім випадків, встановлених законом.
В рамках цього пакету держава гарантує повну оплату необхідних медпослуг і лікарських засобів на екстреному, паліативному і первинному рівні і частково на вторинному (спеціалізованому) і третинному (високоспеціалізованому) рівні, а також послуг медреабілітації, медичної допомоги дітям до 16 років і медичної допомоги в зв’язку з вагітністю і пологами, наданих постачальниками медпослуг.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас