Українців можуть позбавити субсидій через підвищення пенсій і боргів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українців можуть позбавити субсидій через підвищення пенсій і боргів

Особисті фінанси
3525
Через підвищення пенсій у наступному опалювальному сезоні частина пенсіонерів можуть або втратити субсидій, або їх сума серйозно зменшиться. Точну цифру поки що експерти не можуть назвати, оскільки очікують підвищення ціни на газ, а також підвищення комунальних тарифів.
Експерти кажуть: віддавати вже нараховану на зиму субсидію нікому не доведеться, а от при наступному розрахунку субсидій у травні більша частина пенсіонерів може втратити право на держдопомогу. Вони будуть оплачувати комуналку «по повній».
«Зимова субсидія змінюватися не буде. Її нарахували за попередні півроку, а ось річну субсидію багато хто може не отримати. Також менше людей отримають і зимову субсидію в наступному опалювальному сезоні. Але наскільки — сказати складно», — повідомив віце-прем’єр з питань соцполітики Павло Розенко.
Це підтверджує і експерт з ЖКГ, екс-депутат Київради Олександр Клюс. «Бігти і змінювати дані у відділі субсидій потрібно тільки тим, хто змінив кількість прописаних у квартирі. Інші, незважаючи на підвищення пенсії, отримають зимову субсидію без змін», — говорить Клюс.
Скільки субсидій українці недорахуються у наступному опалювальному сезоні, залежить від ціни на газ і комунальних тарифів. «Ціну на газ ми дізнаємося не раніше літа, тільки тоді і можна буде порахувати», — говорить Розенко.
А екс-перший заступник мера столиці Олександр Мазурчак додає, що кількість отримувачів субсидій залежить і від тарифів на ЖКГ. «А тарифи не припиняють зростати. Ось у Києві з липня квартплата зросла в два рази. У деяких містах піднімаються розцінки на тепло і водопостачання. Інша справа, що у держави немає грошей на компенсацію субсидій підприємствам, які надають комунальні послуги. Саме через це ми не змогли як слід підготуватися до опалювального сезону, і тому третина столиці влітку сиділа без гарячої води», — говорить Мазурчак.
Водночас десятки тисяч українців позбавляються субсидій через борги. За новими правилами Кабміну, якщо сім’я заборгувала понад 340 грн за послуги ЖКГ, то пільгу їй не нараховують (раніше в призначенні субсидії відмовляли, тільки якщо є борг за два місяці). Так, у Дніпрі 40 тисяч жителів отримали відмови у продовженні субсидій на оплату комунальних послуг до початку нового опалювального сезону. Тисяча жителів Павлограда теж втратили право на пільгу. Такі правила можуть призвести до того, що українці будуть масово не платити за комуналку.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас