В опалювальний сезон з мільярдними проблемами: холоди - завжди "несподіванка" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В опалювальний сезон з мільярдними проблемами: холоди - завжди "несподіванка"

Казна та Політика
770
Влада України активно готується до старту опалювального сезону, і традиційно це відбувається напередодні холодів, а не як це за логікою речей має бути – з початком весняної відлиги. Чиновники різних рівнів, перераховуючи відремонтовані котельні, вигукують запевнення: «зимівля» пройде на відмінно.
Але це викликає чимало запитань, особливо з урахуванням того, що середній рівень зношеності головного механізму подачі тепла – магістральних теплових мереж нашої країни сягає 70%, а борги за поставлене паливо для обігріву перед «Нафтогазом» тільки зростають. Зокрема, борг облгаз-збутів становить 30 мільярдів гривень, теплокомуненерго – понад 12 мільярдів гривень.
Крім того, заборгованість населення за газопостачання перевищила 11 мільярдів гривень, за опалення і гарячу воду – майже 9 мільярдів гривень, за електроенергію – майже 3 мільярди гривень. Борг держави перед «Нафтогазом» з перерахунку субсидій становить майже 20 мільярдів гривень. Адже саме згадані борги загрожують обмеженнями постачання тепла і води в будинки українців, тобто зривом опалювального сезону. Але чиновники налаштовані оптимістично, принаймні, щодо підготовки інфраструктури, а про борги в контексті опалювального сезону не говорять.
Так, віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ Геннадій Зубко заявив: «На сьогоднішній день, за тією інформацією, яка на 50% перевірена нами, стан підготовки соціальної сфери становить 99,9% – це дитячі садочки, школи, лікарні. Житловий сектор готовий на 99,4%, майже 100%, те, що відноситься до котелень, до подачі тепла, – також на рівні 99%».
Прем’єр-міністр, мабуть, розуміючи, що 100% готовність при 50% перевіреної інформації виглядає сумнівно, вчинив цілком резонно – всю відповідальність за своєчасний запуск і якість тепла повністю поклав на місцеву владу. При цьому він дав окреме доручення, з урахуванням майбутніх заметів на щойно відремонтованих з таким трудом дорогах: «Попереджаю за кілька місяців – сніг. Це не повинно знову стати несподіванкою.
Уряд виділив на підготовку до опалювального сезону 2017-2018 років 9 мільярдів гривень. Більша частина коштів пішла на підготовку теплопостачальних підприємств, водопровідної сфери і житлового фонду. Вкладали гроші в підготовку інфраструктури до зими і місцеві влади, вони, до речі, мають право на достроковий (навіть якщо температура повітря протягом 3-х днів буде не нижче +8°С) початок опалювального сезону. І такі рішення вже прийнято – у Львівській, Івано-Франківській, Рівненській областях та Житомирі.
Як йдуть справи з готовністю до приходу холодів в інших регіонах України.
Миколаївська область
Харківська область
І прес-служба Харківської міськради, і прес-служба Харківської облдержадміністрації заявили про готовність населених пунктів до опалювального сезону на 100%.
Протягом цього тижня тепло подадуть у соціальні установи, з 15 жовтня – у житлові будинки. Проблема полягає в боргових зобов’язаннях. Так, заборгованість населення на сьогодні становить: за газопостачання – понад 1,5 мільярда гривень, централізоване опалення та гаряче водопостачання – понад 1,4 мільярда гривень.
Херсонська область
За даними Херсонської облдержадміністрації, до 1 жовтня об’єкти теплопостачання регіону були готові до опалювального періоду на 98,7%. Це – майже 300 будинків. Модернізовані і переобладнані 18 котелень, проводилася термосанація.
Загальний рівень розрахунків теплопостачальних підприємств області становить 92%. Населення області розрахувалося за житлово-комунальні послуги на 95% (9 місце по Україні). Живі цифри в повідомленні не наводяться. Тим часом, за даними «Херсонрегіонгазу», борги населення за газ перевищили 4 мільйони гривень. Мінімальна сума, оскільки, за даними «Нафтогазу», Херсонська область за рівнем оплати за спожитий газ займає 4 місце серед регіонів України. Серед проблем Херсонської області – необхідність субвенції на погашення пільг за субсидіями. Тому під загрозою зриву опинився опалювальний сезон у багатоповерхівках, де створені ОСББ. У будинках не провели утеплення будівель і ремонти тепломереж. Відповідне звернення передано віце-прем’єру Геннадію Зубку та міністру фінансів Олександру Данилюку. Кошти для погашення заборгованості держави за субсидіями в розмірі 17,2 мільйона гривень обіцяють почати перераховувати 25 жовтня.
Львовская область
Вінницька область
До місцевої облдержадміністрації повідомили: «Вінницька область на 100% готова до опалювального сезону. Виконано всі заплановані організаційно-технічні заходи, а комісіями комунальних підприємств проведено обстеження всіх об’єктів і підписані акти та паспорти готовності». Там також зазначили: «враховуючи, що зниження середньодобової температури було зафіксовано раніше строків, опалювальний сезон для житлового фонду з централізованим опаленням розпочався з 6 жовтня в місті Ладижин, з 10 жовтня – у Вінниці і з 16 жовтня – у Могилів-Подільському, Бершаді.
Подача теплової енергії для соціальних установ, за зверненням керівників установ, почалася 4 жовтня». В облдержадміністрації запевнили, що проблемних питань технічного характеру, пов’язаних з початком опалювального сезону, не зафіксовано. Крім того, на сьогоднішній день багато установ соціальної сфери регіону переведено на альтернативні, більш економічні види опалення. Що стосується боргів, то на сьогодні жителі Вінницької області заборгували за тепло і гарячу воду 26 мільйонів гривень.
Чернігівська область
Чернігівська область до опалювального сезону готова на 100% – відрапортували в облдержадміністрації: «На сьогодні вже можна говорити про повну готовність основного устаткування об’єктів житлово-комунального господарства, паливно-енергетичного комплексу та соціальної сфери до роботи в осінньо-зимовий період». Очікується, що подача тепла в житлові будинки розпочнеться традиційно, з 15 жовтня. У той же час, є і певні проблеми. Першочергова – заборгованість теплопостачальних підприємств за спожитий газ, обсяг якої на сьогодні досяг 275 мільйонів гривень. Розрахуватися з боргами не дозволяє заборгованість споживачів за тепло в розмірі понад 217 мільйонів гривень і борг за субсидіями на 45 мільйонів гривень. Заходи з врегулювання заборгованостей підприємств, зокрема, переговори про укладення договорів по реструктуризації боргу, тривають.
Запорізька область
Запорізька область готова до початку опалювального сезону, всі необхідні для цього роботи тривають у плановому режимі, йдеться на сайті облдержадміністрації. Як повідомили в концерні «Міські теплові мережі» Запоріжжя, станом на 1 жовтня 2017 року борги підприємства за спожитий газ перед «Нафтогазом» становлять понад 542 мільйони гривень.
При цьому борги споживачів перед концерном досягли майже 536 мільйонів гривень. У «Запоріжгаззбуті» підкреслюють, що нинішня ситуація може призвести до того, що з настанням холодів споживач опиниться без тепла.
Дніпропетровська область
У Дніпропетровській обласній держадміністрації вважають, що регіон готовий до опалювального сезону – це 15 500 будинків, понад 1,4 тисячі котелень, понад 800 садів і тисячі шкіл, понад 200 лікарень, майже 2,4 км теплових мереж. Але вчасна подача тепла залежить від розрахунків теплопостачальних компаній за енергоносій.
Загальний борг за газ населення Дніпропетровської області досяг 1,64 мільярда гривень, що в 2,3 рази більше, ніж у минулому році. Через це «Дніпропетровськгаззбут» попереджає, що є ризики зриву графіка подачі тепла.
Полтава
В Полтаві також готові до опалювального сезону. Вже подається тепло в лікарні і дитсадки. Комунальні підприємства чекають відмашки на теплопостачання у житловий фонд.
За даними прес-служби «Полтаватеплоенерго», держава повністю розрахувалася з підприємством за пільги і субсидії в розмірі 140 мільйонів гривень, а підприємство, у свою чергу, – з «Нафтогазом». «Полтаватеплоенерго» сплатила за газ 130 мільйонів гривень, 10 мільйонів гривень – за електрику. Фактично ми нікому не винні, а держава – нам», – заявили в прес-службі комунального підприємства.
Одеса
Як повідомили в прес-службі Одеської мерії, до подачі тепла комунальні підприємства готові, хоча проблеми є. На даний момент, відповідно до графіку, ще тривають роботи з реконструкції теплотрас і ремонт трубопроводів. Але всі 144 котельні, які знаходяться на балансі та обслуговуванні комунального підприємства «Теплопостачання міста Одеси» (ТМО), готові до роботи. Заборгованість споживачів усіх категорій перед «ТМО» – близько 323 мільйонів гривень, з яких 300 мільйонів припадають на населення. Та й саме підприємство в боргах: перед «Нафтогазом» – 445 мільйонів гривень, «Одесагазом» – 2,6 мільйона гривень, за електроенергію – 95 мільйонів гривень.
Близько 560 мільйонів гривень комунальне підприємство заборгувало за теплоенергію місцевій ТЕЦ, яка в минулому році визнана банкрутом. І зараз, через процедуру ліквідації Одеської теплоелектроцентралі, в центрі міста – на Молдаванці і Слобідці – опалювальний сезон під загрозою зриву. Ліквідатор ТЕЦ повідомив мерію про те, що теплоцентраль не буде відпускати тепло. За словами чиновників мерії, вирішення проблеми можливе лише на рівні Кабінету міністрів України. Міська влада має намір звернутися з клопотанням про продовження технологічного циклу ТЕЦ на 2017-2018 роки.
Київ
Столична енергопостачальна компанія «Київенерго» заявила, що столичні ТЕЦ, котельні та тепломережі для проходження опалювального сезону готові. Але є нюанси. За словами голови наглядової ради компанії Івана Плачкова, компанія не змогла досягти цільового показника фінансування підготовчих робіт (витрачено 100 мільйонів гривень замість запланованих 160 мільйонів) через борги перед «Нафтогазом» і борги перед компанією з боку держави та споживачів.
Так, борг столиці перед «Київенерго» за опалення і гарячу воду перевищив 3 мільярди гривень, з яких 1,6 мільярда припадає на населення. І «Київенерго» заборгувало «Нафтогазу» більше 3 мільярдів гривень. Борг столиці перед «Київенерго» за опалення і гарячу воду перевищив 3 млрд грн. Крім того, за результатами перевірок з’ясувалося, що тільки в 50% житлового фонду Києва внутрішні мережі та обладнання будинків повністю готові до прийому теплоносія.
Так що проблем вистачає. У цілому нині всі боржники – як населення, так і теплокомуненерго, облгаз-збути – активно укладають договори про реструктуризацію боргів і, відповідно, на постачання енергоносія. Швидше за все, проблема буде вирішена. От про стан теплових мереж і котелень українці дізнаються відразу після відмашки «розпочати подачу тепла». З року в рік повторюється одне і те саме: тільки вмикають опалення, як відразу рвуться труби і виходять з ладу котельні. Залишається тільки сподіватися, що ця нещаслива традиція, нарешті, себе переживе.
Нана Чорна
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас