В Україні грабують банківські скриньки: як зберегти гроші — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні грабують банківські скриньки: як зберегти гроші

Особисті фінанси
5964
Українці полюбляють зберігати гроші в банківських скриньках. Користуватися цією послугою почали ті, хто боїться зберігати готівку вдома, а банківським депозитами не довіряє. На відміну від депозитів, за таке зберігання грошей ще треба платити – в середньому 3-4 тисячі гривень на рік. За це клієнт отримує власний сейф у сховищі банку, повідомляє “Сегодня”.
Але, за словами експертів, це ризикований спосіб. Наприклад, нещодавно грабіжник спокійно і впевнено прийшов у відділення банку – нібито зазирнути у власний сейф. При цьому злочинець відкрив чужі і виніс 350 тис. доларів і кілограм золота. Крадіжка зайняла всього 14 хвилин.
Відео дій злочинця показали експерту з безпеки Сергію Кириленку. Той припускає: відкривали скриньки відмичками, вже знаючи, що в них лежить. За словами Кириленка, такі пограбування не роблять без підготовки, тому, швидше за все, діяла ціла злочинна група, яка вивчала сейфи.
Експерт упевнений, що зовнішність грабіжника теж оманлива – хоча він і діяв з відкритим обличчям, на вулиці його навряд чи можна впізнати. “Вони готові до камер, є певний грим. Він в житті може ходити з бородою і короткою стрижкою”, – зазначає Кириленко.
Грабують банківські скриньки в Україні не вперше. У банку, де зберігав кошти Євген, в минулому році обчистили всі скриньки. Чоловік досі судиться, щоб установа повернула втрачене.
“Банк відмовився відповідати. Він відповідає за збереження скриньки, але як він відповідає, вчому це виявляється?”, – дивується Євген.
Експерт з безпеки зазначає, що якщо буде доведено помилку з боку працівників банку, то через суд можна виграти справу.
У банку радять при укладенні договору робити опис вмісту сейфа. Тільки так можна добитися відшкодування у разі пограбування.
“Тут ситуація в тому, що це слова клієнта проти слів співробітника банку. Банк це ніяк не обліковує і не контролює”, – відзначає начальник управління розвитку продуктів департаменту роздрібного банкінгу Ольга Волкова.
Отже, банку краще чесно повідомити, що кладуть до скриньки. Але більше нікому говорити не можна, застерігають експерти.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас