Зима близько: наскільки Україна вільна від російського «газового зашморгу» — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зима близько: наскільки Україна вільна від російського «газового зашморгу»

Енергетика
3346
Ця зима стане третьою, яку Україна зустріне без споживання російського газу, хоча ще в листопаді 2015 року це здавалося нездійсненним завданням.
Ще чотири роки тому ціна на «блакитне паливо» була головним політичним важелем впливу Москви, і наша країна неодноразово потрапляла в цю пастку. У 2013 році екс-президент Віктор Янукович обміняв знижку на російський газ для України (з $400 до $268 за тис. куб. м) На відмову від європейської інтеграції.
Однак навіть незважаючи на це, ціна на газ для України залишалася значно вищою, ніж для Європи.
Незважаючи на свою територіальну близькість до Росії і, відповідно, нижчі витрати на транзит, Україна платила за газ на 25% більше, ніж Німеччина, за той же обсяг ресурсу.
З 26 листопада 2015 року Україна припинила купувати російський газ, звернувшись до імпорту «блакитного палива» виключно на західному кордоні.
Першим кроком на шляху до створення вільного енергетичного ринку стало відкриття нових маршрутів. У 2016 році наша країна в цілому імпортувала 11,1 млрд куб. м газу, з яких 9,1 млрд куб. м – зі Словаччини, 1 млрд куб. м – з Угорщини і 1 млрд куб. м – з Польщі.
Варто зазначити, що, відмовившись від російського блакитного палива, Україна не тільки позбулася політичного тиску, а й отримала економічну вигоду, оскільки на західних кордонах почала купувати газ за середньою ринковою ціною в межах $200-230. За оцінками «Нафтогазу», з 2014 до 2016 року Україна зекономила $4,4 млрд на імпорті енергоресурсів.
Зараз запаси газу в українських сховищах перетнули позначку в 13 мільярдів, а імпорт з Європи йде за графіком. При цьому експерти відзначають, що імпорт газу з Європи не є панацеєю для українського ринку. У попередні роки замість розвитку власної ресурсної бази Україна йшла простим шляхом – збільшуючи закупівлі.
Зараз же Україна зменшує імпорт і збільшує власний видобуток. За словами віце-прем’єр-міністра Володимира Кістіона, завдяки розвитку власної газовидобувної галузі до 2020 року Україна зможе повністю забезпечити потребу в природному газі і відмовитися від імпорту взагалі.
Як свідчать дані «Укртрансгазу», протягом перших семи місяців 2017 року Україна збільшила власний видобуток газу на 3,2% в порівнянні з аналогічним періодом 2016 року – до 12 млрд 43,9 млн кубометрів. Запаси природного газу становлять близько 1 трильйона кубометрів, яких має вистачити на 30 років, а нафти і газового конденсату – 200 млн тонн, яких вистачить на 90 років.
За останні три роки Україна змогла скоротити споживання газу на третину. Якщо протягом 2013 року українці використали 50,4 млрд кубічних метрів газу, то в 2016 році ця цифра знизилася до 33,2 млрд. Згідно з актуальною інформацією «Укртрансгазу», споживання палива в першому півріччі 2017 року склало 16 млрд і за темпами вже покращує показник минулого року.
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас