До 2030 року людству не обійтися без систем скорочення CO2 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

До 2030 року людству не обійтися без систем скорочення CO2

Світ
496
Експерти вважають, що до 2030 року необхідно розгорнути глобальні системи з висмоктування парникових газів з атмосфери. Без таких «пилососів» не вдасться контролювати глобальне потепління, що в свою чергу призведе до маси проблем: від нестачі їжі до повного затоплення деяких островів, повідомляє The Guardian.
Вчені сходяться на думці, що планеті вже зараз необхідно активніше управляти своїми викидами. Для подальшого успішного існування людства вони повинні бути від’ємними. Це означає, що оброблятися і знищуватися вуглекислого газу має більше, ніж виділятися. Для цього необхідний запуск низки екстремальних заходів, більша частина з яких сьогодні перебуває або на стадії розробки, або на стадії тестування. Це будівництво інженерних споруд для закачування CO2 під землю, засадження планети величезною кількістю дерев, зміна способів видобутку енергії.
Всі ці технології розвиваються дуже повільно, кажуть вчені. Якщо країни всерйоз дбають про екологію, коралові рифи, ситуацію з продовольством і зміною клімату, то потрібно скоріше впроваджувати відповідні рішення. У 2015 році лідери держав домовилися не давати рівню світової температури підвищуватися вище 1,5 °C в порівнянні з доіндустріальним періодом і вжити необхідних заходів. Поки, констатують вчені, позитивних змін немає.
Температура вже підвищена на 1 °C, тому контролювати її стає складніше. Всі сьогоднішні плани виглядають такими, що їх складно реалізувати, але вчені наполягають на їх запуску. Плани з висмоктування парникових газів, розроблені Міжурядовою групою з питань зміни клімату, зазнають критики. Справа в тому, що фактично тільки на них і заснована Паризька хартія про клімат, але час йде, а методи навіть не пройшли масштабних досліджень. Та й за оцінками експертів, для їх реалізації потрібно засадити деревами площі, які в 3 рази перевищують розміри Індії.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас