Новий термоелектрогенератор перетворить тіло людини на батарейку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Новий термоелектрогенератор перетворить тіло людини на батарейку

Технології&Авто
1980
За допомогою полімерів, що проводять електрику, і нової схемотехніки вчені Технологічного інституту штату Джорджія створили зразок натільного термоелектричного генератора, який виробляє з тепла людського тіла енергію, здатну живити прості датчики дихання або серцевого ритму.
Термоелектричні генератори, що перетворюють термальну енергію на електрику, винайдені десятки років тому, але зазвичай в них використовуються тверді неорганічні матеріали, дуже токсичні, щоб їх можна було безпечно носити на собі. Вихідна потужність залежить від різниці температур між двома сторонами генераторів, що ускладнює їх застосування для вироблення електроенергії тепла тіла. Крім того, складно отримати достатньо термальної енергії від точки на шкірі, до якої доторкаються контакти, а внутрішній опір у пристрої обмежує вихідну потужність.
Для того щоб обійти всі ці труднощі, Аканкша Менон і його колеги розробили пристрій, що складається з тисяч точок — тісно розташованих полімерів p-типу і n-типу. Така посадка дозволяє знизити повний опір і домогтися більш високої вихідної потужності, декількох мікроват або навіть мілліватт. Цього достатньо, щоб запустити звичайний пульсометр, але занадто мало для фітнес-трекера або смартфона, повідомляє Phys.org.
Нова конструкція схеми з фрактальною симетрією дозволяє розрізати модулі уздовж границь симетричних областей, щоб отримати бажану напругу і потужність для виконання певних завдань. Це знімає потребу в перетворювачах, які ускладнюють систему і споживають частину енергії. Особливо цінне таке рішення з точки зору натільних пристроїв, які повинні складатися з мінімальної кількості компонентів.
Поки що цей пристрій друкується на звичайному папері, але вчені почали вивчати можливість нанесення генератора на тканини, які потім можна буде вшивати в одяг. «Ми хочемо інтегрувати наші прилади в промисловий текстиль, який люди носять щодня, — каже Менон. — Людям буде зручно їх носити, і вони зможуть заряджати що-небудь теплом свого тіла».
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас