Збільшуй темпи, щоб зберегти здоровий глузд. 10 основних IT-трендів найближчих 3-5 років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Збільшуй темпи, щоб зберегти здоровий глузд. 10 основних IT-трендів найближчих 3-5 років

Технології&Авто
2856
Аналітики Gartner опублікували 10 основних прогнозів про розвиток ІТ-індустрії і технологій після 2018 року. У найближчі роки, за даними консалтингового агентства, нас очікує поширення голосових інтерфейсів, IoT і чатботів, а також навала рекордної кількості неправдивої інформації та переосмислення діяльності найбільших технологічних корпорацій.
Консалтингова компанія Gartner підготувала для форуму Symposium/ITxpo звіт про 10 ключових трендів найближчих 3-5 років. Аналітики відібрали тенденції, які найбільше вплинуть на ІТ-галузь в майбутньому. Саме тому звіт отримав підзаголовок: «Збільшуй темпи, щоб зберегти здоровий глузд» (Pace Yourself, for Sanity’s Sake).
1. До 2021 року найбільше просунуті торгові підприємства почнуть впроваджувати на своїх майданчиках сервіси візуального і голосового пошуку товарів. Компанії навчаться краще розуміти бажання споживачів, їхні інтереси і наміри. За прогнозами аналітиків Gartner, в результаті нововведень виручка майданчиків електронної комерції зросте на 30%, а разом з нею збільшиться коефіцієнт залучення нових покупців, клієнтська задоволеність і частка на ринку. До 2021 року один тільки попит на голосових помічників створить ринок розміром $3,5 млрд.
2. До 2020 року почнеться процес «самопідриву» найбільших ІТ-компаній. Як мінімум 5 з 7 технологічних гігантів почнуть за власною ініціативою міняти формат своєї діяльності. Це стосується як американських корпорацій Facebook, Apple, Amazon і Google, так і китайських Alibaba, Baidu і Tencent. Вплив компаній стане настільки величезним, що їм буде все складніше створювати нові сценарії отримання прибутку. Щоб випереджати потенційних конкурентів, корпораціям доведеться «підривати» власні ринки і міняти правила гри з усіма супутніми ризиками.
3. До кінця 2020 року банківська галузь збільшить вартість бізнесу на $1 млрд завдяки впровадженню криптовалют на базі блокчейну. За останній рік загальний світовий оборот криптовалют досяг $155 млрд. Як тільки банки почнуть застосовувати нові фінансові технології, ринок зросте ще більше. Gartner радить всім підприємствам, а не тільки банкам, враховувати, що скоро на один рівень з фіатними грошима вийдуть криптогроші. Аналітики рекомендують вже зараз починати реформувати платіжні системи, змінювати підхід до збору податків і встановлення цін на товари і послуги.
4. До 2022 року хибна споживана інформація перевершить за кількістю реальну інформацію – принаймні, цього варто було очікувати жителям країн з розвиненою економікою. Компаніям доведеться уважніше, ніж будь-коли раніше, відстежувати інформацію про себе в соціальних медіа та оперативно виявляти фейки.
5. Поширення неправдивої інформації призведе до вдосконалення інструментів її створення. Штучний інтелект дозволить виробляти фейки такої високої якості, що навіть інший ШІ-алгоритм не зможе розпізнати фальшивку. В результаті сформується «контрафактна реальність», втіленням якої стануть згенеровані зображення, відеоролики, документи і навіть звуки. Сучасні генеративні нейромережі вже дозволяють створювати правдоподібні імітації – наприклад, робити відеоролики зі згенерованою промовою президента.
6. До 2021 року понад 50% підприємств щорічно витрачатимуть на чатбот більше, ніж на розробку мобільних додатків. Настане епоха пост-додатків, при якій на передній план вийдуть віртуальні ШІ-помічники, не прив’язані до конкретних мобільних програм. За прогнозами Gartner, через кілька років чатботи проникнуть у всі сфери комунікації між людьми.
7. До 2021 року 40% ІТ-персоналу будуть одночасно володіти відразу декількома навичками і виконувати кілька професійних завдань. При цьому велика частина діяльності буде пов’язана не з технологіями, а з бізнесом. Попит на технічних фахівців у сфері ІТ впаде на 5% вже через два роки, а потреба в «багатозадачниках», навпаки, зросте в рази.
8. Gartner вважає, що побоюватися навали ШІ не варто – до 2020 року штучний інтелект створить 2,3 млн робочих місць, а знищить лише 1,8 млн. Однак зміни на ринку праці будуть нерівномірними: в одній галузі всі завдання можуть бути автоматизовані, тоді як в іншій брак робочих місць буде короткочасним. Водночас у сфері освіти та охорони здоров’я скорочення робочих місць не відбудеться ніколи, впевнені аналітики.
9. Через 3 роки технології інтернету речей проникнуть в 95% електронних пристроїв. Системи моніторингу, розумні датчики і лічильники, а також хмарні системи стануть більш доступними, і у споживачів прокинеться інтерес до IoT. З цієї причини експерти Gartner рекомендують вкладатися в розвиток IoT-рішень вже зараз.
10. До 2022 року половину витрат на безпеку в IoT-сегменті складе не захист від загроз, а ліквідація наслідків помилок, в тому числі відкликання товарів і відновлення системи після зломів.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас