Натрієві батареї на 80% дешевші від літієвих — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Натрієві батареї на 80% дешевші від літієвих

Технології&Авто
3120
Літій-іонні батареї володіють чудовою продуктивністю, але коли мова заходить про вартість, у них є конкуренти. Наприклад, винайдені в Стенфордському університеті дешеві акумулятори на основі натрію здатні накопичувати стільки ж енергії, скільки і кращі літієві.
Чженань Бао та її колеги не перші, хто створив натрій-іонну батарею. Але вони переконані, що підхід, який вони описали в статті журналу Nature Energy, дозволить їм розробити акумулятор, який буде коштувати на 80% дешевше, ніж літій-іонний, зберігши ті ж показники енергоємності.
«Ніщо не може перевершити літій за продуктивністю, – вважає Бао, – але це настільки рідкісний і дорогий метал, що нам доводиться створювати високопродуктивні, але дешеві батареї на основі наявних в достатку елементів, наприклад натрію».
Інновація стенфордський вчених полягає в створенні нового типу катода і оптимізації циклу заряду/розряду. Новий катод батареї виготовлений з натрієвої солі, а анод – з фосфору. Як електрод в прототипі вчені використовували позитивно заряджений іон натрію і негативно заряджений міо-інозитол, що значно збільшило продуктивність батареї.
Вчені в основному прагнули знизити вартість акумулятора і підвищити його ефективність у порівнянні з літій-іонними аналогами. У майбутньому вони збираються досліджувати можливість поліпшення об’ємної щільності енергії – наскільки великими мають бути натрій-іонні батареї, щоб зберігати стільки ж енергії, як і літій-іонні. В цілому, винахідники вже задоволені результатом, але переконані, що могли б поліпшити продуктивність фосфорного анода, пише Stanford News.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас