Dragon Capital допускає збереження облікової ставки НБУ на 12,5% і посилення монетарної політики — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Dragon Capital допускає збереження облікової ставки НБУ на 12,5% і посилення монетарної політики

Казна та Політика
411
Головний економіст інвестиційної компанії Dragon Capital Олена Бєлан вважає, що Національний банк у жовтні збереже облікову ставку на рівні 12,5% і може посилити монетарну політику.
Білан зазначила, що показник інфляції у вересні виявився набагато вищім за оцінки і консенсус-прогноз агентства Bloomberg (обидва на рівні +1,1% м/м і +15,4% р/р) внаслідок несподіваного стрибка цін на яйця (+31% м/м і +37% р/р), а також за рахунок триваючого швидкого подорожчання м’яса (+3,4% м/м і +30% р/р).
Таким чином, ціни на продукти харчування зросли на 2,0% м/м і на 19% р/р.
На додаток, зростання цін на алкогольні і тютюнові вироби досягло +26% р/р за рахунок підвищення акцизних ставок, що також сприяло високому рівню інфляції в річному вимірі.
“Ці негативні фактори повністю компенсували очікуване уповільнення зростання тарифів на житлово-комунальні послуги (до +23% р/р у вересні порівняно з +27% у серпні), що виникло на тлі зростаючої бази порівняння”, – зазначила Бєлан.
Базова інфляція (показник, що враховує вплив адміністративно регульованих тарифів, а також цін на сирі продукти та енергетичну сировину) зросла на 1,9% м/м і 7,7% р/р у вересні, трохи сповільнившись у порівнянні з 7,8% у серпні.
Це вказує на те, що вересневий стрибок індексу споживчих цін був спричинений в основному чинниками, що діють з боку пропозиції, а не попиту.
“Ми як і раніше очікуємо, що річна інфляція почне сповільнюватися в найближчі місяці, в основному через зростаючу базу порівняння в сегменті житлово-комунальних послуг, пов’язана з підвищенням цін на опалення в жовтні минулого року. Тим не менш, більш швидке, ніж очікувалося, зростання цін на продукти харчування з початку року, а також затверджене підвищення пенсійних виплат з жовтня (в рамках пенсійної реформи) і ймовірне прискорення бюджетних витрат ближче до кінця року створюють ризики для нашого прогнозу інфляції на кінець 2017 року на рівні +10,5% р/р”, – повідомила Бєлан.
На думку економіста, динаміка інфляції та її немонетарні причини також створюють складну ситуацію для НБУ, який повинен прийняти чергове рішення про облікову ставку 26 жовтня.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас