Закон про освіту: Угорщина буде ініціювати перегляд Угоди Україна-ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Закон про освіту: Угорщина буде ініціювати перегляд Угоди Україна-ЄС

Казна та Політика
2384
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив, що новий закон України «Про освіту» суттєво порушує принципи Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, пише Радіо Свобода.
Через це, сказав міністр, він планує ініціювати наступного понеділка на нараді міністрів закордонних справ країн-членів Європейського союзу в Люксембурзі перегляд цієї угоди з Україною.
Сіярто також стверджував, що цей закон створює гіршу ситуацію в питанні освіти для угорців і представників інших нацменшин в Україні, ніж за часів колишнього СРСР. Після обговорення стану справ з керівниками угорської нацменшини політик заявив, що сторони прийшли до однозначного висновку про те, що чинний закон про освіту унеможливлює діяльність угорських шкіл і відбирає вже існуюче право навчатися рідною мовою учням середніх і старших класів. Цим самим Україна порушує всі раніше взяті на себе міжнародні зобов’язання, стверджував міністр.
Єдиним засобом впливу на Україну Сіярто вважає збільшення міжнародного тиску на Київ. Міністр висловив задоволення розмовою з головою Закарпатської обласної державної адміністрації Геннадієм Москалем, який виступив на захист прав угорців Закарпаття, які складають 12 відсотків населення області. Сіярто також позитивно оцінив резолюцію обласної ради Закарпатської області про захист культурно-освітніх прав нацменшин.

Довідка Finance.ua:

  • 5 вересня Верховна Рада прийняла реформу освіти, основою якої є закон “Про освіту”.
  • 25 вересня Петро Порошенко підписав відповідний закон. 28 вересня документ набув чинності.
  • Раніше невдоволення освітнім законом висловили Румунія, Молдова, Угорщина, Росія.
За матеріалами:
Радіо Свобода
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас