«Приручити термоядерну енергію»: LPP Fusion встановила новий рекорд в галузі термоядерного синтезу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

«Приручити термоядерну енергію»: LPP Fusion встановила новий рекорд в галузі термоядерного синтезу

Технології&Авто
1030
Минулого тижня компанія LPP Fusion повідомила про видатне досягнення в галузі технологій ядерного синтезу. У ході експериментів дослідникам компанії вдалося згенерувати іони плазми, що характеризуються енергією 200 кеВ (кілоелектронвольт), що відповідає температурі майже 2 мільярди градусів за шкалою Цельсія. Тобто, по суті, їм вдалося створити стійку хмару плазми з температурою близько 2 млрд градусів. Звичайно ж, це є абсолютним рекордом температури плазми на сьогоднішній день.
«З точки зору критичного показника значення одержуваної енергії на одиницю енергії, що витрачається, наш результат другий серед всіх експериментів у світі, – зазначають представники LPP Fusion. – Причому ми лише на третину відстаємо від авторів експерименту JET (Joint European Torus) у Великобританії, які володіють ресурсами, що у 1000 разів перевершують наші власні. Водночас з точки зору отриманого результату на кожен витрачений долар ми поза всяких сумнівів №1 у всьому світі».
Ключем до успіху в даному випадку стало двократне збільшення кількості енергії, що подається всередину камери мікрохвильовим випромінюванням. Воно було необхідне для повного очищення оксидів з поверхні вольфрамових електродів, які в процесі нагрівання додавалися в плазму домішки і перешкоджали нормальному перебігу реакцій ядерного синтезу. По суті, вченим знадобилося провести деяку модернізацію установки з метою підвищення її потужності.
Для цього вони доповнили конструкцію другим джерелом мікрохвильового випромінювання, магнетроном, потужністю 2 кВт. Також їм довелося збільшити розмір вікна, через яке мікрохвильове випромінювання з довжиною хвилі 12 см подається всередину камери. У процесі модернізації постало питання синхронізації роботи незалежних магнетронів – інакше вони б просто заважали один одному. Для цього дослідники виготовили V-подібне мідне міжз’єднання. Потім, базуючись на отриманому досвіді і результатах інших дослідних груп, команда розробила нове міжз’єднання з алюмінію, що забезпечує можливість тонкого налаштування потоків електромагнітних хвиль від двох магнетронів. Саме воно дозволило подвоїти потужність, і після деяких доопрацювань команда змогла використати розробку для більш інтенсивного нагріву плазми.
Після завершення серії експериментів з вольфрамовими електродами вакуумна камера установки FF-1 буде демонтована і відправлена на очищення з повторним нанесенням шару нітриду титану. Це необхідно, щоб покрити будь-які частинки вольфраму, які осіли на внутрішніх поверхнях вакуумної камери. До кінця року всі необхідні роботи, пов’язані з обслуговуванням, будуть завершені, і вчені відновлять експерименти з використанням берилієвих електродів.
За матеріалами:
ITC.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас