Два боки одного біткоїна: яку загрозу приховує у собі бум криптовалют — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Два боки одного біткоїна: яку загрозу приховує у собі бум криптовалют

Фінтех і Картки
2141
Глобальна криптовалютна лихоманка і масове захоплення блокчейн-технологіями викликають побоювання багатьох досвідчених інвесторів. Криптовалюти виглядають перспективно, але чи варто так беззастережно вірити в їхнє майбутнє?
Гроші – це дуже абстрактне і таємниче поняття. Далеко не всі люди усвідомлюють, звідки вони беруться і ще менше розуміють, чому гроші працюють саме так. Протягом багатьох років по-справжньому розбиралися в економіці тільки представники наукової спільноти, фінансисти, регулятори та інші професіонали.
Потім настала епоха блокчейн, яка подарувала світові гроші, повністю захищені від підробки. На її основі почала моментально розвиватися нова фінансова реальність. Деяких людей зовсім не бентежить той факт, що насправді фінанси працюють за іншими принципами.
Втім, ніщо не може дати більше впевненості і оптимізму, ніж брак знань. У той час як професіонали почали ретельно аналізувати ризики, пов’язані з легалізацією грошей, проблемами захисту в суді і можливостями оподаткування, тисячі ентузіастів почали створювати нові цифрові валюти і криптобіржі. На цьому ринку швидко з’явилися емітенти цінних паперів і фінансові посередники.
Навколо криптовалют виник величезний ажіотаж, який сприяв притоку на цей ринок великого капіталу. Це дозволило багатьом інвесторам дуже швидко розбагатіти. Кількох фінансових гравців на криптовалютному ринку супроводжує успіх, і вони, зробивши висновки з власних помилок на початку, тепер активно працюють над розвитком інфраструктури.
Зрештою, професіонали знайдуть відповіді на всі запитання, які їх цікавлять. Але виявлять їх не ті, хто зараз стоїть осторонь і спостерігає за розвитком подій, а ті, хто активно діє на свій страх і ризик.
Золото XXI століття
Ідея розподіленої бази даних зробила справжній фурор, і в якийсь момент ентузіасти вирішили, що за її допомогою можна покращити практично всі аспекти фінансової системи. Хочете користуватися єдиною глобальною валютою – не проблема. Адже концепція криптовалют базується на тому, що їхня емісія буде обмеженою, а обіг не зможуть контролювати центробанки.
Багато хто заговорив про те, що цифрові валюти – це гроші майбутнього. Але насправді вони лише копіюють популярну ідею з минулого. Свого часу з таким самим ентузіазмом сприймали золото. Його було непросто здобути, воно служило мірою вартості в глобальному вимірі і практично не контролювалося владою.
Але золото так і не стало універсальною валютою, і сьогодні складно знайти солідну економічну систему, в якій воно використовується як валюта. Цьому є цілком логічне пояснення. Держави, що втілили в життя ідею регульованої грошової пропозиції на базі декретних грошей, змогли досягти більш значного зростання економіки, ніж країни, які продовжують користуватися золотим стандартом.
Золото втратило свою вагу внаслідок зростаючої конкуренції серед економічних моделей. Знадобилося менше 100 років, щоб головний дорогоцінний метал позбувся всіх своїх монетарних функцій.
По суті, криптовалюти – це золото XXI століття, для видобутку якого необхідно витрачати величезну кількість енергії на майнінг і підтримку роботи мережі. Але чомусь творці криптовалютного буму впевнені, що їх дітище не спіткає доля золота.
Дивно, але багаторічний продаж по колу обмеженої кількості віртуальних монет вселив у інвесторів небувалий оптимізм і став причиною зростання капіталізації ринку криптовалют до 160 млрд доларів.
За останні роки всі популярні криптовалюти пережили небувале зростання. Його пік припав на 2017 рік, коли про біткоїн і інші цифрові валюти заговорили у всьому світі. Це додало роботи центральним банкам та іншим фінансовим регуляторам, які більше не можуть робити вигляд, що криптовалютний ринок живе своїм життям.
З іншого боку, інвесторів можна зрозуміти. На ринку зараз спостерігається надлишок фінансових ресурсів, а інвестиції у традиційні активи не приносять бажаного прибутку. Для багатьох поява криптовалютного ринку цінних паперів стала панацеєю. І тут інвестори почали повторювати помилки своїх попередників.
Люди почали залучати капітал шляхом продажу інвесторам цінних паперів ще кілька століть тому. Тоді цей ринок працював максимально просто. Не існувало законів, що регулюють роботу акціонерних товариств, комісій з цінних паперів, спеціальних вимог до учасників ринку і механізмів захисту інвесторів.
Тепер же блокчейн знову зробив ринок демократичним. Криптовалютній спільноті належить самостійно впоратися з низкою викликів, таких як боротьба з аферистами, створення чесних і справедливих правил гри, гарантія захисту суб’єктів криптовалютного ринку.
Звичайно, можна захоплюватися історіями про удачливих інвесторів, які на тлі зростання криптовалют отримали величезний прибуток, але необхідно подумати про те, що в будь-якій фінансовій системі не можна робити гроші з повітря.
Адже фінансовий ринок підкоряється правилам гри, які формувалися протягом багатьох століть. Однак поки що мало хто намагається заглянути в майбутнє. Всі просто бажають по максимуму використовувати бум криптовалют і народити ідею, яка дозволить урвати хоча б невеличкий шматочок цього апетитного пирога, прикрашеного грошима мільйонів недосвідчених інвесторів.
Тільки протягом останніх місяців тисячі бізнесменів з усього світу заявили про намір розробити свій власний продукт, в якому буде використовуватися блокчейн. Щоб залучити кошти, їм знадобиться провести ICO (первинне розміщення монет). Якщо традиційні стартапи дбають про те, щоб показати потенційним інвесторам солідну презентацію, то представники криптовалютних проектів орієнтуються тільки на свої ідеї, але ніяк не на їх подачу.
Примітно, що багато стартаперів навіть не думають про те, що в їх конкретному випадку блокчейн не дає яких-небудь переваг. Більше того, реалізація деяких ідей виявилася б швидшою і дешевшою без застосування модної технології. Адже серед цих стартапів успішними зможуть стати лише одиниці.
Мало хто зі стартаперів, що залучають інвестиції через ICO, звертає увагу на об’єктивну оцінку бізнесу. Вони не пояснюють, як інвестори зможуть отримати прибуток завдяки їхнім проектам. Фактично останнім пропонують зіграти в азартну гру на кшталт рулетки: один проект з безлічі обов’язково «вистрілить». Ще один спосіб заробити – вдало перепродати свої цінні папери іншим інвесторам на тлі нездорового ажіотажу.
Більшість стартапів, які проводять ICO, бажають обзавестися своєю власною криптовалютою, використовуючи її для обслуговування і виплат інвесторам. Вони розраховують на те, що разом з обігом буде рости вартість їхніх валют. Водночас стартапери не звертають увагу на те, що це не тільки ускладнить розрахунки з клієнтами, але і доповнить інвестиційний ризик валютним. В результаті будь-які валютні коливання можуть стати фатальними для основного виду діяльності стартапу.
Часом здається, що головною метою для криптовалютних проектів є створення «бульбашок», а бізнес-ідея служить тільки інструментом для її досягнення.
Звичайно, щоб зробити інвестиційну ідею популярною, необхідно забезпечити значну прибутковість. У цьому контексті бум криптовалют дав фінансовому ринку більше, ніж дії влади та професійних учасників разом узятих.
Олексій Мельниченко
За матеріалами:
hyser
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас